LIGA ŠAMPIONA: Ko su dobitnici, a ko gubitnici ponovljenog žreba?

Novosti online

14. 12. 2021. u 21:05

STRASTI se ne smiruju posle skandala koji je izazvalo izvlačenje parova za osminu finala Lige šampiona.

ЛИГА ШАМПИОНА: Ко су добитници, а ко губитници поновљеног жреба?

FOTO: EPA

Evropska kuća fudbala bila je prinuđena da ponovi žreb zbog tehničke greške koju je izvazvalo uparivanje Viljareala sa Mančester junajtedom, ekipama koje su bile zajedno u grupi.

Screenshot / UEFA.com

To je samo podgrejalo sumnje pojedinih fanova da UEFA namešta izvlačenja, pominju se opet tople i hladne kuglice, čak se i nekadašnji predsednik Fife Sep Blater oglasio po tom pitanju, priznavši da je tako nešto izvodljivo i da je UEFA u prošlosti to radila (ali ne i njegova FIFA?).

Najglasniji je ipak bio Real Madrid koji je posle ponovljenog žreba dobio znatno težeg rivala. Iz kraljevskog kluba se žale jer smatraju da njihov prvobitno izvučeni par sa Benfikom nije trebalo dirati u ponovljenom žrebanju, jer su iz bubnja izašli pre incidenta sa Viljarealom i Junajtedom.

Ko su, dakle, dobitnici, a ko gubitnici ponovljenog žreba?

DOBITNICI:

1. Bajern Minhen
Šestostruki šampion Evrope u prvom žrebu za protivnika je dobio Atletiko iz Madrida. Upravo su iz uprave jorgandžija bili najglasniji u zahtevima da se žreb ponovi, možda i zbog slepog praćenja pravila, ali verovatno više zbog straha od bavarske kaznene ekspedicije. 

Bez obzira koliko se u Atletiku plašili Levandovskog i drugova, svakako su oni mnogo teži protivnik za Bajern od Salcburga koga je minhenski gigant dobio za rivala u drugom izvlačenju.

2. Čelsi

Jedini par koji je ponovljen je Čelsi - Lil. Aktuelni šampion Francuske daleko je od prošlosezonske forme i trenutno zauzima skromno 11. mesto na tabeli Lige 1.

Istina, osvojili su grupu, ali treba reći da je to bila najslabija grupa ove sezone, a može se slobodno reći i poslednjih nekoliko godina, sa drugoplasiranim Salcburgom, eliminisanim Volfsburgom i Seviljom koja evropski život nastavlja u svom takmičenju - Ligi Evrope. Svakako ne bi trebal oda bude tvrd orah za branioca ušatog pehara.

3. Juventus

Juventus je na prvi pogled možda prošao i gore nego u originalnom žrebanju, ali je među dobitnicima jer je dobio tek za nijansu težeg protivnika. Umesto Sportinga, snage će ukrstiti sa Viljarealom. Žuta podmornica je u drugi krug prošla kroz iglene uši, zahvaljujući pobedi u odloženom meču protiv Atalante, a podsećanja radi, klub trenutno drži 13. mesto Primere.

GUBITNICI:

1. Real Madrid
Umesto kratkog putovanja u susedni Portugal i dvoboja sa nekadašnjim gigantom evropskog fudbala Benfikom, kraljevići će morati da ukrste koplja sa Pari sen Žermenom i dugogodišnjom nemezom Leom Mesijem, kao i legendarnim kapitenom Serhiom Ramosom.

Iako je Real Madrid tražio da njegov rival ostane Benfika, jer se skandal dogodio tek nakon što je izvučen pomenuti par, UEFA je taj predlog odbila i rešila da se sve ekipe ponovo nađu u "šeširima".

- Bilo je iznenađujuće, žalosno i vrlo teško razumljivo. S obzirom na milione navijača koji su čekali žreb, kao i celi svet sporta - rekao je legendarni napadač blankoca Emilio Butragenjo za "Marku".

2. Liverpul

Zbog čega je Bajern dobitnik, zbog togha je Liverpul gubitnik. Trebalo je da Redsi imaju lak posao protiv Salcburga, ali umesto okršaja sa prvim austrijskim timom koji je ušao u nokaut fazu Lige šampiona, sastaće se sa milanskim Interom koji je daleko jači i ozbiljniji rival.

3. UEFA

Teško je poverovati da je jedna tako ozbiljna organizacija poput evropske kuće fudbala mogla da dozvoli tako krupnu grešku i pored jednostavnog zadatka koji je bio pred njom.

Trebalo je samo slediti nekoliko jednostavnih pravila koja su sami odredili, a umesto toga desio se dvostruki debakl. I za sve to, UEFA je okrivila treću stranu, firmu koja je napravila softver sa jednostavnim kodom - ta može da bude komplikovano, samo treba onemogućiti da se sastanu timovi iz iste grupe i iz iste države?

- Laž je da je reč o softverskoj grešci. To je ljudska greška. Naš žreb s Benfikom je po svemu bio legalan - rekao je za "ESPN" izvor blizak madridskom Realu.

ŠTA ĆEMO PROPUSTITI?

Leo Mesi protiv Kristijana Ronalda

Pošla je voda na usta fudbalskim sladokuscima kad je u prvom žrebanju iz bubnja konačno izašla kuglica sa imenom Mančester junajteda i kad je tim za koji nastupa Kristijano Ronaldo uparen sa Pari sen Žermenom, ekipom Lea Mesija.

Bio bi to još jedan (zapravo dva) u nizu epskih duela dvojice najboljih aktivnih igrača, ako ne i najboljih ikad, ali je greška (softvera ili ljudski faktor, sad to nije ni važno) okrutno oduzela milionima fanova ovu mogućnost.

FOTO: AP

Poslednji put, njih dvojica su se sastali osmog decembra 2020. u pobedi Juventusa nad Barselonom od 3:0, a dva gola postigoa je Kristijano. Ostaje nam samo da se nadamo da će do novog duela doći u kasnijim fazama sezone.

ŠTA SMO DOBILI?

Real Madrid protiv Mesija (i Ramosa)

Najinteresantniji duel osmine finala je svakako Real Madrid - Pari sen Žermen. Legendarni kapiten kraljevića Serhio Ramos konačno je debitovao za novi klub, a do proleća i okršaja sa Realom trebalo bi da zauzme standardno mesto u odbrani svetaca.

Ramos i Mesi su tokom karijere najveće bitke u klupskom dresu vodio je protiv Lea Mesija, a sada će zajedno sa Argentincem napasti klub u kome je proveo najlepše trenutke karijere. 

- Naravno da bih voleo da smo izvukli drugog rivala. Svi znaju koliko volim Real Madrid, navijače i to ne može da se promeni nikada. Ali sada moram da se suočim sa tim da sam igrač Pari Sen Žermena i da branim svoj tim. Učiniću sve što mogu da prođemo dalje.

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

S druge strane, Mesi je postigao 26 golova i zabeležio 14 asistencija u 45 mečeva protiv Real Madrida.

- Mesi i ja imamo odličan odnos. Pokušavamo da pomognemo Pari Sen Žermenu da pobeđuje i da osvoji trofeje. Cilj je Liga šampiona i mi ćemo dati sve od sebe da je osvojimo - zaključio je 35-godišnji štoper.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)