NEMANJA NE NOSI MAK NI OVE GODINE: Srpski fudbaler ostao dosledan - neće simbol NATO bombardovanja na grudima (FOTO)

Novosti online

30. 10. 2021. u 22:46

FUDBALER Mančester junajteda Nemanja Matić i ove godine je ostao dosledan odluci da ne nosi cvet maka tokom britanske "nedelje sećanja".

НЕМАЊА НЕ НОСИ МАК НИ ОВЕ ГОДИНЕ: Српски фудбалер остао доследан - неће симбол НАТО бомбардовања на грудима (ФОТО)

foto ap

Ovog vikenda na utakmicama Premijer lige nose se bedževi u obliku cveta maka – što je simbol koji je uveden kao sećanje na žrtve Prvog svetskog rata, ali je vremenom preinačen u sećanje na sve veterane ratova. Time se odaje počast britanskim vojnicima koji su stradali u nekoliko ratova, uključujući i pripadnike NATO snaga tokom akcija na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, itd…

Matić već nekoliko sezona odbija da nosi ovaj simbol, pa ni u duelu sa Totenhemom nismo videli simbol cveta maka na njegovim grudima.

FOTO: Printskrin/Sportklub

Srpski fudbaler je još 2018. godine, kada je saznao šta zapravo znači ovaj simbol, istakao da ga neće nositi na svom dresu.

– U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima. Ipak, za mene je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno, bile su Matićeve reči tada.

U Srbiji se kao simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu koristi cvet Natalijina ramonda, ukrašen lentom identičnom onoj sa Albanske spomenice.

BONUS VIDEO - 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!