TIP - TEMA: Većina prošlogodišnjih šampiona i dalje u konkurenciji za odbranu trona - Ajaks opet „gazi“, Lil počeo da tone

Đ. Samoilović

29. 10. 2021. u 10:12

GDE su i šta rade prošlogodišnji šampioni u najboljih deset liga Evrope?

ТИП - ТЕМА: Већина прошлогодишњих шампиона и даље у конкуренцији за одбрану трона - Ајакс опет „гази“, Лил почео да тоне

Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Odgovor na to pitanje ukratko glasi: Većina „gazi“ kao i lane, s tim da su neki od njih dobili znatno jaču konkurenciju, pa zasada ne drže čelne pozicije na tabeli, dok je od aktuelnih vlasnika naslova prvaka jedino posrnuo francuski Lil, kojem se već posle 11 kola daju male šanse da odbrani titulu koju je preoteo Pari Sen Žermenu prošle godine.

 

Bez Galtijea „doge“ nisu isti tim 

Najveći razlog ovog pada leži u činjenici da su „doge“ ostale bez trenera Kristofera Galtijea, kojem se očigledno sprema dobra karijera, budući da je u ovoj sezoni preuzeo Nicu i odmah ih odveo do vrha tabele. Lil je trenutno 10. na tabeli u Francuskoj, nalazi se u seriji slabijih rezultata pred gostovanje PSŽ u petak, gde bi kriza mogla biti dodatno produbljena. Remi sa Marseljom ne bi trebalo da ostavi previše traga na pariski tim snova predvođen Leom Mesijem, Nejmarom, Kilijanom Mbapeom… Ove dve ekipe su se sastale početkom avgusta kada je Lil ostvario minimalnu pobedu (1:0), a isti je slučaj bio u poslednjem prvenstvenom duelu. Uz Parižane je tradicija i u naredni duel ulaze kao izraziti favoriti. Lil muči neefikasnost, kao i porozna odbrana, što bi vrlo lako mogao da iskoristi paklen napad „svetaca“.

„Kopljanici“ primili samo dva gola

Za razliku od Lila, u Holandiji Ajaks ruši sve pred sobom, baš kao i prošle godine. Sa gol razlikom 37:2 u prvih deset kola, „kopljanici“ izgledaju zrelo za još jedan pehar nacionalnog prvaka, što su potvrdili prošloenedeljnim trijumfom nad prvim pratiocem, PSV Ajndhovenom. Za vikend im predstoji okršaj sa Heraklesom, ekipom sa dna tabele, sa kojom u poslednjih pet utakmica imaju tri pobede i dva poraza. Tim koji predvodi kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić je u suviše dobrom ritmu da bi kiksnuo na predstojećem gostovanju.

Isto važi i za „triling“ timova u sastavu Zenit, Rendžers i Salcburg, koji suvereno drže čelo tabele u svojim prvenstvima i na papiru imaju rutinske okršaje za vikend. Zenit, koji je posle dva poraza prošle nedelje iskalio bes na Spartaku iz Moskve (7:1), dočekuje prvog pratioca na tabeli Dinamo Moskvu. Salcburg na programu ima okršaj sa Ridom, timom sa dna tabele, koji su u prethodnom međusubnom okršaju razbili rezultatom 7:1, pa se i sada očekuje lagana pobeda. Što se tiče Rendžersa, koji je imao nešto sporiji start sezone, utisak je da su njegovi igrači opet uhvatili prošlosezonski ritam i sada bez problema preskaču rivale u škotskom prvenstvu. U sredu su igrali sa Aberdinom (2:2), dok ih za vikend čeka gostovanje Madervelu, s kojim imaju dva uzastopna remija (oba 1:1).

Mančester Siti vezao osam trijumfa

Kada su u pitanju najuzbudljivija prvenstva, aktuelni vladar Premijer lige Mančester Siti se drži vrha tabele i na dva boda je od prvoplasiranog Čelsija. Od uvodnog poraza od Totenhema „građani“ su vezali osam pobeda, a za vikend će igrati sa Kristal Palasom, koji na poslednjih pet susreta ima četiri remija i poraz. Navijače Sitija može da greje i tradicija u okršajima sa londonskim sastavom i sve osim nove rutinske pobede čete Pepa Gvardiole bilo bi prvoklasno iznenađenje.

U Španiji je Atletiko, za razliku od prošle sezone kada se rano „odlepio“, sada na pravim mukama da odbrani trofej. Čolovi izabranici imaju utakmicu manje od vodećeg Sosijedada, a oba ova tima su igrala u četvrtak. Naredni rival „jorgandžijama“ je Betis, koji umalo da im pokvari planove minulog proleća, a što se tiče ove jeseni, Atletiko igra u ritmu „toplo-hladno“ i čini se da previše zavisi od inspiracije Luisa Suareza, dok je u defanzivnom delu tradicionalno tvrd.

Težak put da reprizira veliki uspeh imaće i Inter, čiji šampionski tim ostao bez najvažnijih karika – trenera i napadača. Odlasci Antonia Kontea i Romelua Lukakua potresli su „ner-azure“, ali ne toliko da odustanu od nove borbe za pehar. Trenutno su treći na tabeli, sa sedam bodova iza Milana i Napolija. U sredu su igrali sa Empolijem (0:2), dok ih za vikend očekuje duel sa Udinezeom koji su prethodni put dobili ubedljivo (5:1), ali je pre toga uvek bilo tvrdo i bez mnogo golova.

UČINAK PROŠLOGODIŠNjIH ŠAMPIONA

ENGLESKA

3. M. Siti 9 6 2 1 20:6 20

ŠPANIJA

4. Atletiko 9 5 3 1 13:8 18

ITALIJA

3. Inter 9 5 3 1 24:12 18

NEMAČKA

1. Bajern M. 9 7 1 1 33:8 22

FRANCUSKA

11. Lil 11 4 3 4 14:16 15

HOLANDIJA

1. Ajaks 10 8 1 1 37:2 25

PORTUGALIJA

3. Sporting 9 7 2 0 14:4 23

RUSIJA

1. Zenit 12 8 2 2 30:15 26

AUSTRIJA

1. Salcburg 12 11 1 0 31:7 34

ŠKOTSKA

1. Rendžers 10 7 2 1 17:8 23

RASPORED

petak

PSŽ - Lil 2 9.50

Zenit - Dinamo 1 1.50

subota

Mančester S. - Kristal Palas 1 1.16

Union Berlin - Bajern 2 1.30

Sporting - Gimaraeš 1 1.45

Herakles - Ajaks 2 1.22

Rid - Salcburg 2 1.16

nedelja

Atletiko M. - Betis 1 1.50

Inter - Udineze 1 1.30

Madervel - Rendžers 2 1.40

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a