NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Tamnoputa zvezda fudbala saznala da je njen predak imao 26 robova

Novosti online

19. 10. 2021. u 16:06

SUSRET sa prošlošću za neke ume da bude prilično bolan.

НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ СЕБИ: Тамнопута звезда фудбала сазнала да је њен предак имао 26 робова

Tanjug/AP

Aleks Skot je donedavno bila zvezda engleskog fudbala, blistala u Arsenalu, dala čudesan gol u finalu ženske Lige šampiona, organizovala igru reprezentacije, a sada je TV lice. 


I to prilično šokirano TV lice, posle onoga što joj se desilo minulih dana.
Iako se na svom novom poslu prevashodno bavi fudbalom, rešila je da učestvuje u jednom zanimljivom dokumentarcu čija bi tema mogla da se preveda kao "tragovima predaka". I, otkriće ove tamnopute devojke, da je njen predak imao robove, potpuno ju je porazilo.


Kako prenosi "San", Aleks Skot je tokom te emisije saznala da je pradeda njenog pradede, Robert Fransis Kumbs, kao žitelj Jamajke, imao 26 robova, i to u periodu između 1817. i 1832.


Šokiranoj bivšoj fudbalerki, kojoj nije bilo jasno kako neko ko je tamnoput može da ima robove, jer je to uglavnom bilo rezervisano za ljude bele put, istoričar je u emisiji pojasnio da je "njen predak bio nešto svetlije kože", te da je u to vreme "to označavalo donekle povlašćeni status, pa i pravo da se imaju robovi".


U suzama, ova voditeljka emisije "Fudbalski fokus" je rekla:


- Ne znam kako bih drugačije objasnila ovaj nalet emocija koji imam, osim da je to (robovlasništvo) protivno svemu onome za šta se zalažem, protivno onome što jesam. Bila sam svesna da ćemo u ovoj emisiji možda da se dotaknemo robovlasništva, ali sam mislila da ću možda saznati da su mi preci bili robovi, a ne da su ih oni posedovali. 


Kako prenosi "San", bivša fudbalerka je tokom emisije saznala da je njen pomenuti predak s jednom od sopstvenih robinja dobio dvoje dece.

BONUS VIDEO Novi navijački haos u Francuskoj

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEĆEMO U ZAJEČAR! Navijači OFK Beograda neće bodiriti ljubimce na domaćim utakmicama