CEO SVET ĆE OVO PRATITI Piksi na sastanku koji menja fudbal za sva vremena

Novosti online

18. 10. 2021. u 22:00

FUDBAL bi uskoro mogao da doživi istorijsku promenu.

ЦЕО СВЕТ ЋЕ ОВО ПРАТИТИ Пикси на састанку који мења фудбал за сва времена

FOTO: AP/Tanjug

FIFA želi da se Svetsko prvenstvo igra svake druge godine, umesto svake četvrte kao dosad, pa će tim povodom Arsen Venger, šef Odeljenja za razvoj pri svetskoj kući fudbala, u utorak i četvrtak organizovati veliki video-sastanak sa svim selektorima.

Među njima će se naći i Dragan Stojković Piksi, strateg "orlova" koji je upravo s legendarnim francuskim stručnjakom sarađivao u Nagoji.

Venger i njegove kolege će predstaviti plan, kao i razloge zbog kojih se priprema pomenuti predlog, ali i čuti šta o tome misli 211 selektora.

Foto AP

Arsen Venger

UEFA se, baš kao i Međunarodni olimpijski komitet, protive ovoj drastičnoj promeni koja bi trebalo da bude stavljena na glasanje ovog decembra. Ipak, nekadašnji trener Arsenala ubeđen je da ima kvalitetne argumente koje će ponuditi selektorima:

- Oni su na čelu nacionalnih selekcija i njihovo mišljenje nam je ključno, rekao je Arsen Venger.

Venger je prijatelj, ali ideja mu je bezveze!

Dragan Stojković se pre dve sedmice, na okupljanju "orlova" za kvalifikacione mečeve sa Luksemburgom i Azerbejdžanom za Mundijal u Kataru, ovako osvrnuo na predlog da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine:

Foto: Tanjug

Dragan Stojković Piksi

- Mislim da je to bezveze! Treba neko da me ubedi u suprotno. Arsen Venger je taj koji to forsira, taj globalni fudbal. Iako smo dobri prijatelji, ali ... ma, kakve dve godine, šta ćemo sa Evropskim prvenstvom, koje je možda i jače takmičenje od svetskog? Uz svo poštovanje, fudbal nije ni odbojka, ni košarka, da se stalno igraju neki svetski kupovi... Fudbal je nešto drugo, globalna pojava širokih masa... Ne znam, ako me neko ubedi (u suprotno), ali - mora se voditi računa i o igračima, i o njihovim fizičkim stanjima itd. Jer, igrači nisu roboti, ne treba ih takve ni praviti, oni su ljudi od krvi i mesa... Program je ionako prenatrpan. Svetsko prvenstvo na svake dve godine - izgubiće draž. Mundijal treba da ostane na svake četiri godine, jer se željno iščekuje, a ovako bi izgubio na interesovanju, imidžu... Mislim da je na dve godine stvarno bezveze. UEFA je protiv toga, a mi treba da štitimo naše. A naše je Evropsko prvenstvo - istakao je Piksi.

Promene koje već nerviraju selektore

Podsetimo, neke promene koje je FIFA uvela već dovode do priličnog su selektori će imati samo sedam dana da pripreme reprezentacije za Mundijal.

Kako je prošle sedmice otkrio ugledni francuski sportski list "Ekip", nacionalne selekcije će, što je dosad bilo nečuvano, zaista imati samo jednu nedelju da se spreme za šampionat sveta koji će 2022. godine biti održan u Kataru.


Imajući u vidu da je zbog velikih vrućina Mundijal sa standardnog, letnjeg termina, pomeren na jesenje-zimski, prvi meč bi trebalo da se odigra 21. novembra.


A "Ekip" otkriva da će, prema dokumentima FIFA do kojih je došao, klubovi biti dužni da tek 14. novembra puste fudbalere da se pridruže reprezentacijama.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAJERNU SE NEĆE ISPUNITI ŽELJA O POVRATKU MLADOG TRENERA: Nagelsman sa Nemcima do 2026.