SRBI OŠTEĆENI - ŠPANCI NISU Santrač za "Novosti": Loša komunikacija između sudija

Z. ĆOROVIĆ

11. 10. 2021. u 20:17

ČEMU služi ovaj VAR, negodovali su s pravom navijači "orlova" za vreme utakmice u Luksemburgu.

СРБИ ОШТЕЋЕНИ - ШПАНЦИ НИСУ Сантрач за Новости: Лоша комуникација између судија

FOTO: FSS/M.Vukadinović

Kod druge kontroverzne situacije proteklih dana, tehnologija je pomogla de se donese ispravna odluka i prizna regularan gol Mbapea u finalu Lige nacija između Francuske i Španije (2:1).

Srbi su oštećeni, Španci nisu - zaključio je i sudijski ekspert Dejan Santrač, koji je u razgovoru za "Novosti", do detalja razjasnio oba sporna detalja u kojima je VAR bio u glavoj ulozi.

- U slučaju meča između Luksemburga i Srbije, sudija iz VAR sobe je trebalo da insistira da glavni arbitar, Škot Kolum spornu situaciju u finišu prvog poluvremena pregleda na monitoru. Mogu samo da pretpostavim da je njihova loša komunikacija bila uzrok greške koju su napravili. Verovatno su se fokusirali samo na to da je prvi start golmana na loptu bio ispravan i da su zanemarili činjenicu da je posle toga došlo do prekršaja kada je jedinica Luksemburga nesmotreno visoko pogigao nogu i bezobzirno udario stopalom Tadića po kolenu. Očigledan trzaj i inentezitet kod prekršaja, apsolutno za kazneni udarac i žuti karton - ističen Santrač, član sudijske komisije FSS.

Delegat meča u Luksemburgu najverovatnije će kazniti sudije lošom ocenom, ali to bi bila slaba uteha za Srbiju da Vlahović nije postigao gol u drugom poluvremenu.

- Ocene nisu javne, očekuje se da će biti adekvatne učinku. Lošije sudije manje napreduju, kraće se zadržavaju na listama, bolji dobijaju jače utakmice, finala... Srećom, ova greška nije uticala na rezultat, mada bi sigurno Srbija lakše došla do pobede da je dosuđen kazneni udarac, ukoliko bi se postigao gol.

Takođe, veliku buru i brojne reakcije izazvao je pobedonosni gol Mbapea za Francuze protiv Španije. Santrač je objasnio zašto je VAR ovoga puta ispravno reagovao.

- Ako odbrambeni igrač pokuša da odbije loptu i to loše uradi, onda ofsajda više nema i nije kažnjiv. To se desilo u ovom slučaju, defanzivac Španije Garsija je sa namerom odigrao i u tom slučaju se sve menja, jer se po pravilima smatra da je Mbape dobio loptu od njega. Ofsajd položaj sam po sebi nije kažnjiv, tako da je ovaj gol regularan. Sudije u VAR sobi su to odmah uočile, tako da nije bilo potrebe da glavni dodatno proverava - ističe Santrač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati