APLAUZI I SUZE ZA VELIKOG GAZDU: Pariz se oprostio od Bernara Tapija

Goran ČVOROVIĆ

06. 10. 2021. u 16:14

PARIZ je odao počast nedavno preminulom Bernaru Tapiju (78), koji je ispraćen na poslednje putovanje u Marselj. U crkvi Sen Žermen okupile su se brojne poznate ličnosti.

АПЛАУЗИ И СУЗЕ ЗА ВЕЛИКОГ ГАЗДУ: Париз се опростио од Бернара Тапија

FOTO: AP Photo/Daniel Cole

 Od stalnog dopisnika iz Pariza

Među njima, bila je i Brižit Makron, supruga francuskog predsednika za koga se ističe da nije mogao da prisustvuje, jer se trenutno nalazi na samitu u Sloveniji. Došli su i bivši predsednik Nikola Sarkozi, čuveni biciklista Bernar Ino, reditelj Klod Leluš... 

Ispred crkve, Bazil Boli u suzama, u zagrljaju sa svojim nekadašnjim saigračem Žan-Pjerom Papenom. Obojica su nosili kovčeg. Mediji su podsećali na Bolijeve suze i u finalu Lige šampiona koje je Olimpik izgubio protiv Crvene zvezde, ali i na njegovu neizmernu radost, uz Tapija, posle osvojene titule dve godine kasnije. 

Po osunčanim pariskom danu, na trgu ispred crkve okupilo se više od hiljadu ljudi. Navijači, ali i oni s kojima je glumio, poslovao, živeo. Došli su iz cele Francuske. Nosili su fotografije i poruke zahvalnosti. Dugo su se s njima pozdravljali Tapijeva deca Sofi i Stefan i supruga Dominik. Tuga, emocije i ljubav, obeležili su ove trenutke. 

- Gazda! Tapi! - bili su uzvici koje je upućivala okupljena masa. 

Kovčeg je iz crkve, uz zvona, krenuo do Marselja pravcem koji je Tapi za života prešao "milion" puta. Ispred pariske crkve mogle su da se vide i mnogobroje zastave Olimpika, što se u Parizu, inače, ne viđa. 

Ovaj poznati Parižanin biće, prema sopstvenoj želji sahranjen u Marselju, na groblju nedaleko od Stadiona "Velodrom". U najvećoj francuskoj mediteranskoj luci biće, u petak, takođe, organizovan još jedan crkveni ispraćaj Tapija. 

Na stadionu "Velodrom" će biti postavljena i privremena kapela. Bivši vlasnik Olimpika od 1986. do 1994, ali i "Adidasa", ministar, poslanik, glumac, pevač, potekao je iz obične, siromašne porodice i stekao veliko bogatstvo, ali se do poslednjeg dana s neizvesnim rezultatom borio da ga zadrži za svoju porodicu. Ostaće upamćena i njegova borba s bolešću. Lekari su mu davali godinu i po, izdržao je četiri. Borio se čak i kada su ga nedavno lopovi tukli sa suprugom i pljačkali ih u njihovoj kući. 

BONUS VIDEO - RAT NAVIJAČA: Haos u Francuskoj

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„BELI“ NA PLUS 12: Fudbaleri kraljevačke Sloge u seriji dva uzastopna gostovanja