VUČIĆ SE OBRATIO IZ SLOVENIJE: Bez rešavanja problema sa Prištinom Srbija ne može da bude član EU!

Novosti online

06. 10. 2021. u 14:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Slovenije, gde se održava Samit EU i Zapadnog Balkana!

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Без решавања проблема са Приштином Србија не може да буде члан ЕУ!

Foto: Printskrin

Predsednik je najpre izjavio da je nakon celodnevnih sastanaka zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU četiri sata sa nama razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

- Zahvalio sam se u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji ulažu u našu zemlju - rekao je Vučić.

Kako kaže, ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skeptici.

- Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da poravimo u EU. Dugo sam jutros razgovarao i Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest - rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o diplomama i priznanju zanimanja.

Foto: Printskrin

 

- Da ne ulazim u detalje, prosto znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu. Sa Makronom smo obavili posebne razgovore, kao i sa Makronom i Andrejem Babiškom, razgovarao sam i sa premijerom Hrvatske o našim odnosima. Sa Ramom, tu će se razgovori nastaviti i to je to. Ono što mogu da kažem, mimo zapadnog Balkana, je ono što ne znamo šta ćemo da radimo su struja i gas.

Kako kaže, gas je otišao na 1900 po najnovijim procenama, dodaje da to nisu normalne scene, to je nemoguće izdržati.

- To ne može niko da izdrži, a ne samo Srbija. Struja, još gore, ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je važno za građane Srbije - rekao je Vučić.

On je rekao da Borisov sutra dolazi u Beograd i da će to za njega biti fantastičan razgovor i da ima ličnu poruku za Putina u kojoj će ga zamoliti da nam pomogne.

Vučić je rekao kako na današnjim sastancima nije bilo priče o romingu, već o EU putu naše zemlje.

Foto: Printscreen/Pink TV

 

- Nismo pričali o romingu. Pričali smo o EU putu Srbije. Zahvalio sam EU na ogromnom novcu i na svemu što su za našu zemlju uradili.

Dodao je da je pričao sa Marronom puno, kao i da neki datum nisi hteli da daju, jer neki imaju svoje izbore u zapadnoj Evropi. Dodaje da je Rama imao raspravu sa Rumen Radev.

- Radi se o diplomama i zanimanjima, priznanju, jednih drugih, imamo neke tehničke probleme, ali mislim da to ne bi bio problem u budućnosti. Davno je bilo vreme da taj deo završimo. On nije statusnog tipa. To bi trebalo da pomogne ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost - rekao je Vučić.

Vučić je u nastavku rekao i kako Srbija ne može postati član EU, dok se prvo ne reše problemi sa Prištinom.

- Bez rešavanja problema sa Prištinom Srbija ne može da bude član EU.

Kako kaže, prilikom razgovora sa Kurtijem, na jedno njegovo pitanje koje je postavio premijeru Prištine, ovaj nije odgovorio, i dodaje da smatra da je Makron sve razumeo.

- Mislim da su svi razumeli. Tako da, želim da verujem da je budućnost zapadnog Balkana zaista u EU, ali niko nema pravo da nama zamera to što mi živimo i preživimo. Ljudi moraju da žive život i razmišljaju kako će da prežive danas. Tako i mi moramo da razmišljamo - rekao je Vučić i dodao:

- S mukom sam zaspao noćas, razmišljajući o struji i gasu. Čekam da se vratim u Srbiju da napravimo sastanke, a onog sekunda kada vam za pola stepena bude hladnije, ja ću biti kriv.

Vučić je rekao da je Svetska banka podigla prognozu rasta za 6 posto. Kako kaže, to je dobar signal da je Srbija na dobrom putu.

- Svakako ćemo biti broj jedan u Evropi - rekao je Vučić i dodao:

- Ja moram da kažem da smo imali korektno iskustvo sada u Briselu, ali dijalog se odvija pod okvirom EU. To nije naš dogovor, to je dogovor prethodne vlasti i mi poštujemo ono što je bilo koja prethodna vlast u Srbiji prihvatila.

- Vašingtonski sporzum su u Prištini progasili mrtvim, što se mene tiče, mi smo spremni da sve iz tog sporazuma sprovedemo u delo. Samo što je Priština rekla da taj sporazum za njih ne važi - rekao je Vučić.

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

ČEKA SE DOLAZAK VUČIĆA Paviljon Srbije u Dubaiju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri