TIP: Murinjo i Sari obasjali Rim

PROMENA ne mora uvek da znači i poboljšanje, ali u slučaju brojnih evropskih klubova dolazak novih trenera na klupu, barem prema uzorku iz uvodnih kola, označila je baš to.

ТИП: Мурињо и Сари обасјали Рим

FOTO: AP/Tanjug

Osetno poboljšanje u igri i rezultatima osetilo se u Seriji A, gde je od prvih sedam ekipa iz sezone 2020/2021. pet u novo prvenstvo ušlo sa drugačijim kormilarima. I, čini se, isplatilo im se, naročito sastavima iz Rima, Romi i Laciju, koji na prvom preseku stanja drže čelne pozicije i žive neki bolji život pod vođstvom ekscentričnih stručnjaka Žozea Murinja i Mauricija Sarija. Napredak se osetio i u Totenhemu, dok su ekipe Bajerna i Juventusa i dalje u procesu privikavanja na nove stručnjake.

PUŠAČ I NAPADAČ

Delovalo je tamo krajem maja, da je dolazak Murinja u Večni grad i posao na klupi “vučice” korak unazad. Međutim, zasada deluju kao savršen spoj. Roma je ubedljivo savladala Fiorentinu (3:1) i Đenovu (4:0), a za vikend je čeka okršaj sa Sasuolom, koji je pobedio Veronu (3:2) i remizirao sa Sampdorijom. Oba međusobna duela prošle sezone završena su nerešenim rezultatima (2:2, 0:0), a ako se uzme u obzir način na koji igraju na početku aktuelne sezone, kao i neke pređašnje duele, sasvim je realno očekivati veliki broj golova.

Slično može da se kaže i za Lacio, koji se posle pet godina rastao sa Simoneom Inzagijem, kojeg je zamenio Mauricio Sari. Strastveni pušač, ljubitelj napadačkog fudbala, posle Napolija je vodio Čelsi i Juventus, osvojio Ligu Evrope i Seriju A, ali nije se zadržao duže od godinu dana ni u Londonu, ni u Torinu. U Rimu, pak, ako se po jutru dan poznaje, Sarija čeka nova dugogodišnja avantura. “Lacijali” su pod njegovom komandom oduvali Torino (3:1) i Speciju (6:1), svirali po notama dirigenta Sergeja Milinković-Savića, i puni samopouzdanja, kao lideri Serije A ulaze u derbi sa Milanom. Ni Inter, ni Napoli nisu zasada osetili uticaj promena na klupama, Simone Inzagi je uspešno odmenio Antonija Kontea, dok je Lučano Spaleti pokazao da je i dalje majstor u svom poslu. Obe ekipe imaju maksimalnih šest bodova iz prva dva kola, a Inter za vikend ide u goste Sampdoriji, dok će Napoli na dalek put u Torino, na megdan Juventusu u još jednom derbiju kola. A kada smo već kod “stare dame”, njoj će duel sa gostima sa juga “čizme” biti jedan od najvažnijih kada je u pitanju početak sezone. Druga era povratnika Masimilijana Alegrija nije počela kako se očekivalo. Remi sa Udinezeom (2:2), poraz od Empolija (0:1), odlazak Kristijana Ronalda... znatno su uzdrmali italijanskog velikana. Ali, prilika da se raspoloženje popravi biće sudar sa Napolijem, koji je slavio u tri od prethodnih pet okršaja ovih ekipa, koji su po pravilu neatraktivni sa malo golova.

RAFA TERA SKEPSU

Pozitivne promene osetile su se i u Londonu, gde je Totenhem zaposlio Nuna Espirita Santa na mesto glavnog trenera. Rezultat? “Pevci” imaju tri od tri, devet bodova. U prvom kolu su savladali šampiona Mančester siti (3:0), pa zatim to pozlatili “minimalcima” protiv Vulvsa i Votforda. Dakle, ne puca to od neke atraktivnosti, ali pobedama se u zube ne gleda. Totenhem za vikend čeka komšijski okršaj sa Kristal Palasom u gostima, prilika je to za novu recku, a još kada se uzme u obzir da će Hari Kejn i zvanično ostati u sastavu portugalskog trenera, onda je utisak da su nova tri boda još bliža.

Puno skepse bilo je i u Evertonu, povodom dolaska Rafe Beniteza na klupu “karamela”, imajući u vidu njegov istorijat u redovima gradskog rivala Liverpula, ali zamena Karla Ančelotija zasada radi dobar posao. Everton ima sedam bodova iz prva tri kola, pobede nad Sautemptonom (3:1) i Brajtonom (2:0), i remi sa Lidsom (2:2). Priliku da ostanu u vrhu tabele imaće u ponedeljak, kada na “Gudison park” dolazi slabašni Barnli.

I u Nemačkoj se na leto zavrtela trenerska vrteška. Na mesto kormilara šampiona Bajerna zaseo je najperspektivniji mladi stručnjak Julijan Nagelsman i preuzeo zadatak da nastavi trofejni legat, koji su mu ostavili prethodnici. Međutim, krenuo je “mršavo”, remijem sa Borusijom Menhengladbah (1:1), usledila je teško izvojevana pobeda protiv Kelna (3:2), da bi Nagelsman tek protiv Herte (5:0) pokazao da polako hvata ritam u grotlu surovih očekivanja na “Alijanc areni”. Već u nedelju mladog nemačkog stručnjaka očekuje povratak na mesto velikih uspeha, u Lajpcig, koji je sa uspehom vodio do kraja prošle sezone. Nagelsmana je na klupi Red Bulovog mezimčeta zamenio Džesi Marš, međutim nije krenuo baš najbolje, pošto ima dva poraza i jednu pobedu u prva tri kola. Novi trener stigao je i u Dortmund, Marko Roze je preuzeo Borusiju, i da nije bilo kiksa protiv Frajburga (poraz, 1:2), imao bi savršen učinak, pošto su u prvom kolu njegovi izabranici savladali Ajntraht (5:2), a u trećem Hofenhajm (3:2). Upečatljivo i laicima, puno datih, ali i po pravilu nekolicina primljenih golova. Klasična “gol-gol” ekipa.

“DOGE“ KAO MACE

Kada su u pitanju pet najjačih liga i njihovi najbolji klubovi, bitne promene su doživeli Real Madrid i neočekivani prvak Francuske Lil. Među “kraljeve” se vratio Karlo Ančeloti, i bez većih problema vraća Real na staze uspeha, mada je utisak da su “blankosi” mogli da budu i maksimalni, da nije bilo onog spektakularnog remija sa Levanteom (3:3). Totalno drugačije je u Lilu, čiji je vođa od prošle sezone, Kristofer Galtije, usled bogate ponude Nice, digao sidro. Galtijea je na klupi “doga” odmenio Žakelin Guverne, međutim, samo jedna pobeda iz prva četiri kola, uz dva remija i poraz, kazuju da se na njega još nije primio šampionski pelcer.

UČINAK NA STARTU

MAURICIO SARI (Lacio) 2 2 0 0 9:2

ŽOZE MURINjO (Roma) 2 2 0 0 7:1

SIMONE INZAGI (Inter) 2 2 0 0 7:1

LUČANO SPALETI (Napoli) 2 2 0 0 4:1

MASIMILIJANO ALEGRI (Juventus) 2 0 1 1 2:3

ESPIRITO SANTO (Totenhem) 3 3 0 0 3:0

RAFA BENITEZ (Everton) 3 2 1 0 7:3

JULIJAN NAGELSMAN (Bajern M.) 3 2 1 0 9:3

MARKO ROZE (Borusija D.) 3 2 0 1 9:6

DžESI MARŠ (Lajpcig) 3 1 0 2 4:2

KARLO ANČELOTI (Real M.) 3 2 1 0 8:4

ŽAKELIN GUBERNE (Lil) 4 1 2 1 5:7

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna