"VELIKI" NA OGROMNOM GUBITKU: Klubovi iz "Liga petice" izgubili dve i po milijarde evra za dve godine

Novosti online

24. 08. 2021. u 15:58

PROTIVPANDEMIJSKE mere u zemljama Zapadne Evrope negativno su uticale na finansije celog kontinenta, pa se to u značajnoj meri prelilo i na klubove u pet najbogatijih liga.

ВЕЛИКИ НА ОГРОМНОМ ГУБИТКУ:  Клубови из Лига петице изгубили две и по милијарде евра за две године

FOTO: EPA

Revizorska kuća KPMG procenjuje da je pandemija Kovida-19 iz džepa najbogatijim klubova "izbila" dve i po milijarde evra koje inače prihoduju na dan utakmice.

Od proleća 2020. takmičenja su na neko vreme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 odsto broj utakmica s publikom u sezoni 2019/2020. u Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji KPMG.

To je dovelo do značajnog pada, od oko 500 miliona evra u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1.9 milijardi evra, rezultati su studije.

Najviše izgubili Barsa i Real

Uticaj se najviše osetio u Bundesligi, koja ima najveći prosečan broj gledalaca po utakmici na svetu (42.000) i koja je beležila gubitak od 157 miliona evra, dok je Liga 1, s prosekom posećenosti od 23.000 gledalaca po utakmici, izgubila tri puta manje (48 miliona evra).

Na klupskoj razini i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barselona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona evra.

Sledi tek delimičan oporavak

Za sezonu 2020/2021, koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od "više od 2 milijarde evra" za ovu finansijsku godinu (mart 2021 - mart 2022).

Revizorska kuća veruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo delimičan povrat tih gubitaka.

Što se tiče pandemijskih mera, okviri su različiti od zemlje do zemlje, pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španija dopušta popunjenost od samo 40 odsto, a italijanska Serija A 50 posto kapaciteta stadiona.

Druge mere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španiji, takođe bi mogle da utiču na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri