FIFA REKLA "DA" ZA VAR: Prva primena na mečevima Čukarički - Voždovac i Zvezda - Vojvodina

N. Iljukić

15. 07. 2021. u 10:03

UTAKMICA prvog kola nove sezone Superlige Srbije, Čukarički - Voždovac, koja se igra sutra u 17.55 na Banovom brdu, biće revolucionarna u domaćem fudbalu. Na njoj će prvi put biti zvanično primenjena VAR tehnologija za koju je "svetska kuća fudbala" juče konačno dala zeleno svetlo za upotrebu.

ФИФА РЕКЛА ДА ЗА ВАР: Прва примена на мечевима Чукарички - Вождовац и Звезда - Војводина

FOTO: N. I.


Iste večeri, od 20.00 igraju Crvena zvezda i Vojvodina, pa će ova tehnološka novotarija raditi i na stadionu "Rajko Mitić". Kao što je već ranije bilo najavljeno, čekalo se samo zeleno svetlo iz FIFA i konačna dozvola za upotrebu VAR tehnologije u Superligi Srbije, pošto su se stručnjaci iz Ciriha uverili da na svih 15 stadiona na kojima će se ove sezone igrati fudbal elitnog ranga u Srbiji, ova tehnologija radi bez greške.

Osmočlani projektni tim za uvođenje VAR tehnologije se više od godinu dana bavio njenim uvođenjem. Fudbalski savez Srbije je uložio značajna finansijska sredstva, klubovi su bili u obavezi samo da obezbede da signal putem optičkih kablova nesmetano stigne do četiri centralne VAR sobe u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi. Šef ovog projektnog tima je doskorašnji predsednik Sudijske komisije FSS, Milan Karadžić (zamenio ga je nedavno Dejan Filipović), veoma uspešnu obuku sudija obavio je Igor Radojčić, a tu su bili još Aleksandra Čupović, Nebojša Ivković, Dragana Lovčević, Vojislav Aranđelović, Sanja Peterka i Nenad Popović.

Poznato je da će u VAR sobama u Staroj Pazovi, u ulozi VAR sudija i njihovih pomoćnika, biti čak 15 arbitara, a od 5. jula sve do sinoć su uspešno obavljene probe na svih 15 superligaških stadiona na kojima će 16 timova igrati cele sezone (Vojvodina i Proleter igraju na "Karađorđu"). Zanimljivo je da je još 5. jula prva probna utakmica odigrana na stadionu Voždovca, a istog dana i na Čukaričkom, koji sutra otvara sezonu. Stadioni "Karađorđe" i "Rajko Mitić" bili su treći i četvrti po redu, a preksinoć je i u Humskoj 1 odigran meč od 90 minuta sa potpunom primenom VAR tehnologije.

Bez obzira na brojne medijske spekulacije, neproverene informacije, pa i "saplitanja" u sopstvenom dvorištu, nažalost tako tipična za funkcionisanje u Srbiji, VAR je dobio dozvolu FIFA i sutra počinje da radi u Srbiji! Pa, da vidimo kako to izgleda i kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEVERKUZEN NASTAVIO DA PIŠE ISTORIJU: Farmaceuti oborili neverovatan rekord