EKSKLUZIVNO: "Novosti" prvi srpski medij u VAR sobama (VIDEO)

N. ILjUKIĆ

25. 06. 2021. u 10:00 >> 10:00

SRPSKOM fudbalu možda nedostaje mnogo stvari, ali od 17. jula imaće jednu kojom će moći da trči uz rame najboljima.

ЕКСКЛУЗИВНО: Новости први српски медиј у ВАР собама (ВИДЕО)

FOTO: N. Iljukić

Video-tehnologija za pomoć sudijama konačno stiže i u Superligu Srbije i posle skoro jednogodišnje obuke arbitara i vrlo zahtevnih tehničkih priprema, VAR će biti i u domaćoj eliti, a u svetu je uveden još 2018. godine.

"Novosti" su bile prve koje su od svih srpskih medija imale ekskluzivnu privilegiju da siđu na nivo "minus jedan" i uživo isprate generalnu probu primene VAR na fudbalskom meču, koji su pre nekoliko dana u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi odigrali Zadrugar i Beograd sa Karaburme.

Možda će neki od mečeva 1. kola Superlige biti brzopleto nazvani istorijskim, jer će na njima VAR da se prvi put vidi uživo u TV prenosu, ali meč pomenutih četvrtligaša je u stvari ušao u anale. U jednoj od ukupno četiri sobe VAR sudija je bio Novak Simović, pomoćni, odnosno AVAR sudija je bio Svetozar Živin, dok je pravdu gore na terenu delio Miloš Milanović. Sve je funkcionisalo besprekorno, sa nekoliko vrlo tipičnih situacija u kojima je nova tehnologija "otvorila oči" svima.

U izuzetno modernom prostoru koji je FSS platio nekoliko stotina hiljada evra, posebno ga renovirao za četiri VAR sobe i jednu centralnu tehničku prostoriju, sve deluje kao pod konac. "Novosti" su imale priliku da budu u istoj prostoriji sa novim predsednikom Sudijske komisije FSS Dejanom Filipovićem i glavnim čovekom za obuku VAR sudija Igorom Radojčićem, nekadašnjim vrhunskim pomoćnim arbitrom.

- Višemesečna obuka VAR sudija uključila je ukupno 15 naših arbitara. U četiri VAR sobe tokom svakog kola Superlige Srbije sedeće glavni i pomoćni arbitri koji će se, u zavisnosti od obaveza, naravno baviti i svojim poslom na terenu. Inače, glavni arbitri su obučeni da budu VAR i AVAR sudije, dok pomoćnici mogu da obavljaju samo posao asistenta, odnosno AVAR sudije - kaže Radojčić za "Novosti".

Inače, Srbija odavno ima trojicu obučenih VAR sudija. To su Srđan Jovanović, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, koji godinama sude mečeve Lige šampiona, Lige Evrope i utakmice reprezentacija.

PRIMENA U ČETIRI SLUČAJA

NIJE suvišno da se navijači i akteri mečeva u Srbiji podsete na to u kojim situacijama će da se primenjuje VAR tehnologija. To će biti samo u četiri slučaja: kod kaznenih udaraca, ofsajda, dosuđenih crvenih kartona ili neprimećenih incidenata za kartone i u situacijama kod zamene identiteta, odnosno odluka u vezi sa pogrešnim igračem.

Kod navijača, ali i ljudi bliskih domaćem fudbalu bilo je dosta nepoznanica o tome šta je uopšte VAR, kako funkcioniše, gde će biti prostorije, gde stoje kamere, čije su kamere i mnoga druga pitanja...

- Po ugledu na UEFA, koja je centralizovala svoju VAR bazu u Nionu za sve mečeve evropskih klupskih takmičenja, pa i sada tokom Evropskog prvenstva, i FSS se odlučio da četiri VAR sobe smesti u svoj sportski centar u Staroj Pazovi. Mi smo tokom edukacije i pripreme za primenu VAR koristili čak sedam kamera, iako FIFA predviđa samo četiri. VAR monitori koje kontrolišu sudije na terenu ne moraju nužno da budu smešteni kod klupa za rezervne igrače. Kada je Zvezda, na primer, igrala Ligu šampiona, VAR ekran je bio ispod istočne tribine. Zasada je važno da svaki od 15 stadiona u Superligi ispunjava sve tehničke uslove i da je veza putem optičkih kablova od stadiona do VAR baze u Staroj Pazovi besprekorna. Inače, kamere kojima će TV Arena da prenosi mečeve su u stvari VAR kamere - pojašnjava Radojčić.

Osim 15 sudija koji su prošli vrlo detaljnu obuku i svih 16 klubova je imalo posebne edukacije, a treneri i igrači su sa velikom pažnjom ispratili svako od tih predavanja.

- Fudbalski savez Srbije posebnu zahvalnost duguje prvom čoveku Sudijske komisije UEFA Robertu Rozetiju koji je nedavno održao predavanje našim arbitrima na obuci za VAR. Njegovo iskustvo bilo je veoma dragoceno u ovom novom projektu na koji je srpski fudbal veoma ponosan - kaže za "Novosti" generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, koji je inače ovih dana i delegat UEFA na mečevima Prvenstva Evrope, uglavnom u Kopenhagenu.

ŠTA AKO NESTANE STRUJE?

OD "milion" pitanja u vezi sa VAR tehnologijom, može da se čuje i ovo: šta ako nestane struje u bazi u Staroj Pazovi ili na nekom od osam stadiona, tokom svakog kola Superlige?

- I tu je VAR protokol vrlo jasan. Sudije na terenu su dužne da nastave meč i da budu obaveštene da se u periodu u kojem nema struje, utakmica igra kao pre primene VAR tehnologije. Inače, imali smo u Staroj Pazovi situaciju u kojoj je u celom centru nestala struja, ali je novi agregat u VAR prostorijama radio bez greške - otkriva Igor Radojčić.

Dakle, za tri nedelje, VAR je u Srbiji. Što bi dušebrižnici rekli: samo nam je još to falilo. Oni koji mu veruju, shvatiće da će da unapredi igru i učini je pravednijom. Na kraju krajeva, upravo je regularnost jedna od stvari za kojom srpski fudbal vapi godinama!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024