SAD SI UZEO TROFEJ, LIONELE! "Bog je čuvao ovaj trenutak za mene, morao sam da se otarasim tereta"

Đ. SAMOILOVIĆ

11. 07. 2021. u 21:26

KONAČNO! Čekanju je došao kraj! Suša fudbalskih trofeja u Argentini, duga 28 godina je gotova! "Gaučosi" su osvojili Kopa Ameriku ni manje ni više nego pobedom (1:0) nad Brazilom na njihovoj "Marakani" u Rio de Žaneiru.

САД СИ УЗЕО ТРОФЕЈ, ЛИОНЕЛЕ! Бог је чувао овај тренутак за мене, морао сам да се отарасим терета

FOTO :AP

Prokletstvo koje je pratilo Lea Mesija u dresu sa državnim grubom okončano je na najslađi mogući način, omaleni mađioničar iz Rosarija je posle finalnog zvižduka sudije Estebana Ostojića samo klekao na travu i briznuo u plač.

Spektar emocija kojima Južnoamerikanci raspolažu kada je u pitanju fudbal je neverovatan, Mesijevi saigrači su odmah dotrčali do svog kapitena i skočili mu u zagrljaj, svesni da se rešio napora od 200 tona koji ga je tištio svih ovih godina.

- Morao sam da se oslobodim ovog tereta kako ne mogu da osvojim trofej sa nacionalnim timom. Godinama sam bio blizu i znao sam da stvari nekada moraju ići po zlu, ali da će se jednom desiti. Zahvalan sam Bogu što mi je podario ovaj trenutak, protiv Brazila i u Brazilu. Bog je čuvao ovaj trenutak za mene - pucao je od sreće Mesi.

Bez obzira na to što je u finalu bio daleko od ispunjavanja normi na koje su navikli ljubitelji najlepše igre, Leo je bio ubedljivo najbolji igrač Argentine na turniru, budući da je direktno bio uključen u devet od njihovih 12 golova. Heroji pobede nad Brazilom bili su strelac jedinog pogotka, sjajni Anhel di Marija, kao i Rodrigo de Pol, koji je zabeležio asistenciju i "pojeo" vezni red "Selekaa". A kako to obično u fudbalu biva, gde su na jednoj strani heroji, na drugoj su tragičari. Nejmar i ostali su bili neutešni, jasno je da ova "packa" peče više od ostalih kada se uzme u obzir ko ih je nadvisio, i to nasred "Marakane".

Posle osvojene 14. "recke" sa Kopa Amerike, na ulice Buenos Ajresa, Rosarija i ostalih gradova u Argentini slila se reka navijača, uprkos epidemiološkim poteškoćama sa kojima se zemlja suočava. Najezda virusa korona nije sprečila narod da slavi prvi trofej još od 1993, takođe osvojen na šampionatu južnoameričkog kontinenta. Ko zna kako bi bilo da je turnir održan u Argentini, kako je prvo planirano, pa je zbog skoka u broju zaraženih, Brazil preuzeo na sebe tu obavezu.

Sada kada pogledaju, verovatno to nikada ne bi uradili, pošto su njihovi fudbaleri zabeležili tek drugi poraz u istoriji na legendarnoj "Marakani", mada nešto manje bolan nego onaj u finalu Svetskog prvenstva 1950. od Urugvaja. Takođe, izabranici selektora Titea su od 2016. izgubili samo jednu zvaničnu utakmicu (Belgija na SP 2018), pa je uspeh generacije koju sa klupe vodi Lionel Skaloni na jednom od najpopularnijih fudbalskih zdanja samim tim još veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri