FUDBALSKI SUPERMEN: Kristijano Ronaldo srušio Platinijev rekord

Z. ĆOROVIĆ

16. 06. 2021. u 19:06

NIKO, niko kao Kristijano Ronaldo (36). Ne postoje granice u najpopularnijem sportu koje ovaj fudbalski supermen ne može da pomeri.

ФУДБАЛСКИ СУПЕРМЕН: Кристијано Роналдо срушио Платинијев рекорд

Foto AP

Na EVRO 2020. jedinstveni Portugalac je oborio već četiri rekorda, koji sigurno dugo neće moći da se dostignu.

Onaj najvažniji je da se sa dva postignuta pogotka u pobedi protiv Mađara (3:0) popeo na prvo mesto najboljih strelaca u istoriji EP. Dao ih je jedanaest, dva više od Francuza Mišela Platinija i četiri od Engleza Alana Širera. Ovo je Ronaldovo peto učešće na EP, po čemu se takođe izdvaja od svih, kao i to da je na svima bio strelac. Veliki je pobednik i red je bio da kao igrač ostvari najviše trijumfa na kontinentalnom šampionatu - 12. Posle trijumfa nad Mađarima blistao je od sreće.

- Postigli smo tri gola protiv Mađara i veoma sam zahvalan saigračima što su mi pomogli da ja dam dva. Vrlo nam je važno što smo turnir započeli na ovaj način. To će nam doneti dodatno samopouzdanje. Sada samo moramo da nastavimo dobro i pobedimo i u sledećem meču - nije hteo da priča o sebi Ronaldo, ali mu prepoznatljiv dečački osmeh nije silazio sa lica.

Pošto je najavio da će igrati do četrdesete, ne bi bilo čudo da odigra još jedno EP, jer je i sada sa 36 fizički spreman i zategnut kao da ima deset manje. Sigurno će i kao veteran želeti da pojuri još nekoliko dostignuća i da bude najstariji strelac (sada je Ivica Vastić, Austrija, 38 godina, 257 dana), najstariji igrač (Lotar Mateus, Nemačka, 39 godina, 91 dan), pa i najstariji igrač koji je osvojio šampionat (Arnold Miren, Holandija 37 godina, 23 dana).

Sledeći korak kome Portugalac silno stremi je da stigne Iranca Alija Daija (109) na večnoj listi najboljih strelaca u nacionalnim timovima. Sa 106 postignutih pogodaka za svoju selekciju fali mu još tri pa da i tu bude neprikosnoven. Još uvek nije postigao het-trik na Evropskom prvenstvu, što bi moglo da se promeni jer je upisao već dva komada na premijeri protiv Mađara. Od takve gol mašine kao što je Kristijano, sve je moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna