NEMA VIŠE DILEME: Vrhovni sud Brazila odlučio - Igraće se Kup Amerike

Novosti online

11. 06. 2021. u 10:41

VRHOVNI sud Brazila dao je prošle noći zeleno svetlo za početak fudbalskog Kupa Amerike, uprkos alarmantnim ciframa kovida-19 u toj zemlji.

НЕМА ВИШЕ ДИЛЕМЕ: Врховни суд Бразила одлучио - Играће се Куп Америке

EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr POOL

Većina sudija Vrhovnog suda Brazila odbilo je žalbe dve levičarske stranke i sindikata koji su tražili otkazivanje turnira tako da će Kup Amerike početi u nedelju utakmicom između Brazila i Venecuele u Braziliji.

Kup Amerike je prvobitno trebalo da se održi u Argentini i Kolumbiji, ali su te zemlje odustale od toga.

Kolumbija je kao domaćin turnira otpala 20. maja usred talasa protesta protiv predsednika Ivana Dukea, a dok je Argentina odustala zbog situacije sa korona virusom.

CONMEBOL je zatim, na iznenađenje mnogih, za domaćina izabrao Brazil gde je zdravstvena situacija ozbiljnija od one u Argentini.

Zbog toga su tri žalbe podnete Vrhovnom sudu, ali su sudije smatrale da nije na njima da otkažu Kup Amerike.

Po mišljenju sudije Karmen Lusije, samo državne vlasti mogu da dozvole ili zabrane održavanje turnira.

Ona je navela da je sada na guvernerima država i gradonačelnicima da sprovode protokole kako bi se izbeglo veće širenje virusa.

Gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paes je prošle nedelje najavio da se neće ustručavati da zabrani utakmice u tom gradu ako se zdravstvena situacija pogorša.

Sudija Rikardo Levandovski je pozvao vladu predsednika Žaira Bolsonara da predstavi detaljan plan preventivnih mera pre početka turnira.

Iako je i on smatrao da nije na Vrhovnom sudu da otkaže turnir, kritikovao je činjenicu da je vlada pristala da ga organizuje u kratkom roku uprkos ozbiljnosti zdravstvene situacije.

Odluka da se Kup Amerike igra u Brazilu izazvala je negodovanje u zemlju u kojoj se i dalje beleži oko 2.000 smrtnih slučajeva od korona virusa na dnevnom nivou.

Protest protiv Kupa Amerike zakazan je za nedelju u Braziliji, nekoliko sati pre uvodnog meča.

U utorak su i igrači brazilske reprezentacije izrazili nezadovoljstvo, ali su isključili bojkot.

"Protiv smo organizacije Kupa Amerike, ali nikada nećemo reći ne reprezentaciji", napisali su oni na društvenim mrežama.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IMA MESTA ZA TUNIS: Ukoliko tragate za drugačijom destinacijom za letovanje, predlažemo Tunis