BIKOVIĆ KAO "SOVJETSKI SINATRA": Ruska serija "Magomajev", od 23. maja, na RTS 1

Jl. B.

22. 05. 2021. u 22:00

POSLE brojnih uloga u srpskim i ruskim ostvarenjima, popularnog glumca Miloša Bikovića gledaćemo u novoj seriji kao čuvenog ruskog pevača Muslima Magomajeva.

БИКОВИЋ КАО СОВЈЕТСКИ СИНАТРА: Руска серија Магомајев,  од 23. маја, на РТС 1

Foto Promo

Biografska drama, od osam epizoda, u režiji Romana Prigunova i Dmitrija Tjurina, biće emitovana od 23. maja, nedeljom, u 22.30, na RTS 1 i reprizno ponedeljkom, oko ponoći, na RTS 2.

Priča prati jednog od najvećih umetnika svetske slave i renomea koji je bio sovjetski operski i pop pevač. Muslim Magomajev (1942-2008), stekao je status ikone u rodnom Azerbejdžanu, Rusiji i postsovjetskim zemljama zbog svog neverovatnog baritona i harizme koja ga je krasila. Za života je nazivan "kraljem pesama" i "sovjetskim Sinatrom", a nastupio je i u pariskoj "Olimpiji".

Muslim potiče iz jedne od najpoštovanijih umetničkih porodica. Njegov deda, Muslim Magomajev (1885-1937), bio je jedan od osnivača moderne azerbejdžanske klasične muzike, otac Mahmad bio je nadareni scenski dizajner, a majka Ajša je bila glumica. Magomajev je kao dete naučio da svira klavir, a krajem pedesetih je pevao među prijateljima u dvorištu.

Tako je za njegov talenat čuo dirigent i kompozitor Nijazi Hadžibejov koji je potom vodio računa o svakom koraku mladog umetnika. Kao mladić, Muslim se počeo zanimati za italijanske pesme, američki džez i druge stilove popularne muzike. Imao je 19 godina kada je prvi put nastupio na međunarodnom festivalu, ali i kada se oženio Ofelijom. Brak nije potrajao ni godinu dana, a u njemu je dobio ćerku Marinu.

Posle uspeha u SSSR, proveo je godinu dana u "La Skali" u Milanu, a po povratku se okrenuo popularnoj muzici. Brzo je postao kultna figura i održavao je tri koncerta dnevno, puneći ogromne arene širom zemlje, dok su njegovi albumi dostizali milionske tiraže.

Baš tad, krajem šezdesetih, Muslim Magomajev, dok snima koncertni program, upoznaje šarmantnu opersku pevačicu Tamaru Sinjavsku (Irina Antonenko). Između kralja sovjetske pop scene i zvezde Boljšoj teatra u usponu na prvi pogled javlja se iskra koja postaje početak velike ljubavi. Međutim, Tamara je udata, a ni Muslim nije slobodan. Ali, istinska ljubav nema prepreka i sudbina ponovo zbližava zaljubljene u Parizu.

Serija "Magomajev" nominovana za najprestižniju rusku nagradu "Zlatni orao", koju je utemeljio reditelj i glumac Nikita Mihalkov kao pandan američkom Zlatnom globusu. Kuriozitet je da je glavne glumce, Miloša Bikovića i Irinu Antonenko, lično odobrila udovica Tamara Sinjavska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)