MISTERIJA CRNOG NOTESA: Serija "Beležnica profesora Miškovića", od 22. maja, na Superstar TV

J. BANjANIN

21. 05. 2021. u 20:00

NOVA serija u režiji Miroslava Lekića, "Beležnica profesora Miškovića", rađena po istoimenom romanu aktuelnog ministra Ratka Dmitrovića, uvešće nas u žanrovski svet misterije, fantazije i detektivskog trilera.

МИСТЕРИЈА ЦРНОГ НОТЕСА: Серија Бележница професора Мишковића, од 22. маја, на Суперстар ТВ

Foto Košutnjak film

Od 22. maja, u 21.00, vikendom na Surepstar TV, pratićemo zagonetni zaplet, nesvakidašnje likove, natprirodne elemente, neočekivane obrte i uzbudljivu atmosferu. Nesvakidašnji scenario za 12 epizoda, u produkciji "Telekoma Srbije", RTS i "Košutnjak filma", potpisuju Đorđe Milosavljević, Kosta Peševski i Radoslav Lale Pavlović.

Naizgled dosadan intervju sa Jelisavetom (Anica Dobra) udovicom etnologa, profesora Miškovića, pretvoriće se u početak živopisnog putovanja u nepoznato za glavnog junaka Boška (Momčilo Otašević), mladog i radoznalog novinara beogradskog lista "Argument".

- Čuveni etnolog, profesor Arsenije Mišković, u malom crnom notesu zapisao je misterije koje nije moguće naučno objasniti. Dragocenu beležnicu namenio je, pred smrt, novinaru Bošku. Ispostaviće se da je Boškov otac Velja, inače penzionisani policajac i pripadnik Državne bezbednosti, bio upleten u neke od opisanih događaja, te u mladosti bio povezan sa udovicom Jelisavetom Mišković. Tako se iz 2002. kroz "čitanje" slučajeva opisanih u beležnici vraćamo u sedamdesete godine prošlog veka - kaže za "TV novosti" umetnički direktor serije Slobodan Terzić.

Nakon što dobije beležnicu, Boško, rešen da odgonetne njene tajne, kreće putem koji će ga odvesti do ljudi, mesta i situacija o kakvima nije mogao ni da sanja. U lavini čudnih događaja, pokušavajući da otkrije istinu i shvati povezanost prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i iluzije, Boško, njegov prijatelj Milenko (Miloš Samolov) i devojka Jelena (Milena Radulović) dospeće u životnu opasnost i otkriti da je realnost neobičnija od svake fantazije.

- Mnogo detalja u scenariju je utemeljeno na pojavama koje su se zaista dešavale u Srbiji.

VOJKANOVA POSLEDNjA NOTNA BELEŠKA

GRAĐENjU prave atmosfere u seriji, kako nam je pojasnio Miroslav Lekić, doprineli su specijalni efekti koji nisu korišćeni samo kao deo scenografije, već su sastavni deo dramaturgije, kao nevidljivi partner glumaca. Misitičnu atmosferu upotpuniće i poslednja notna beleška našeg nedavno preminulog dirigenta, kompozitora i aranžera Vojislava Vojkana Borisavljevića.

- Pisanje muzike za seriju "Aleksandar od Jugoslavije" Zdravka Šotre morao sam zbog zdravstvenih problema da prepustim kolegi. Ali uspeo sam da uradim muziku za jedan deo serije "Beležnica", u čemu mi je pomogao Uroš Marković.

Mislim da će to biti veoma zanimljiv projekat - kazao je za "Novosti" Borisavljević.

Uglavnom je reč o slučajevima misterioznih iskustava ljudi koja su neobjašnjiva na prvu loptu. Međutim, kada čovek uđe u svet natprirodnog sve postane logično i objašnjivo.

Zanimljivo mi je što Milenko, koji je zaluđenik za misterije, od samog početka veruje i neprikosnoveno prihvata neobične okolnosti. Drugi likovi pak sumnjaju u takvu "logiku", ali na kraju poveruju - objašnjava nam Miloš Samolov.

Anica Dobra, Foto Košutnjak film

Scenarista Đorđe Milosavljević nedavno je istakao da "Beležnica profesora Miškovića" i "Kalkanski krugovi" imaju dodirnih tačaka:

- Utoliko što se bave nepoznatim, neistraženim fenomenima, na pragu fantastičnog, s tim što je "Beležnica" po stilu i žanru bliža, recimo, antologijskoj seriji "Dosije iks".

Snimanje je trajalo od jula do oktobra na Staroj planini, Avali, Magliču, u Beogradu, Pirotu, Kladovu, Valjevu, Ivanovu, Kraljevu...

Momčilo Otašević i Milena Radulović, Foto Košutnjak film

- Prošli smo pola Srbije i snimali na različitim lokacijama upravo zato što smo pokušali da tajnu koja tu postoji pretočimo u seriju. Osnova je ono što je baš karakteristično za našu zemlju, a priču smo gradili prema postojećim predanjima i mitovima. "Beležnica" je autentično srpska i specifična, bez obzira na to što je okvir priče univerzalan - kaže za "TV novosti" reditelj Miroslav Lekić.

Namera je da gledaoci poveruju da je sve što vide moguće i realno, pojašnjava Lekić i dodaje da je za nekoliko priča iz scenarija, kao i knjige Ratka Dmitrovića, pomislio da su rađene po istinitim događajima.

- Ima nečeg istinitog u njima jer imaju uporište u realnosti. Najintrigantnija mi je priča, kojom otvaramo seriju, o izvesnom Draganu Janketiću koji ulazi u maglu, a po izlasku iz nje svet mu se okrene naglavačke. Već u prvoj epizodi videćemo šta se to desilo, a misteriozna magla će nastaviti da se provlači kroz ceo serijal - nagoveštava Lekić.

Miodrag Krivokapić i Svetozar Cvetković, Foto Košutnjak film

U "Beležnici" se smenjuju epohe, koje nas vraćaju skoro dvadeset, odnosno pedeset godina unazad. Zato Jelisavetu Mišković u mladosti tumači Tijana Čurović, a profesora Arsenija Miškovića sve vreme igra Nebojša Kundačina. Uloge u seriji tumače i Svetozar Cvetković, Danica Radulović, Miodrag Krivokapić, Aleksandar Srećković, Irfan Mensur, Ivan Zarić, Aleksandra Balmazović, Dejan Lutkić, Frano Lasić, Dragana Varagić, Aleksandar Đurica, Nebojša Milovanović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVAKO DANAS IZGLEDA KAFANA KOD MAČKA: Ovde su snimane nezaboravne scene serije Porodično blago (VIDEO)