GLUMIM PEVAČICU U OČEVOM FILMU: Lena Kovačević, džez umetnica, o Uskrsu, veri, uspehu u Turskoj, pesmama...

Vesna PANTELIĆ

01. 05. 2021. u 14:21

DžEZ pevačica Lena Kovačević (39) raduje se najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu, koji će proslaviti porodično, sa suprugom Veljkom Brčinom i sinovima Vukom i Teodorom.

ГЛУМИМ ПЕВАЧИЦУ У ОЧЕВОМ ФИЛМУ: Лена Ковачевић, џез уметница, о Ускрсу, вери, успеху у Турској, песмама...

Foto Dunja Duplevskaja

- Volim pripreme za nedelju, kada slavimo najlepši praznik i suštinu naše vere, ne samo kao religije, nego sveopšteg smisla ljudskog postojanja, vere u to da ne postoji smrt i da nema kraja - kaže, za "Novosti", Lena.

- Vera i slavljenje Uskrsa je za mene to, vera u život! Uskrs ćemo proslaviti u krugu porodice i prijatelja, sitnih stvari koje volim kao običaje, u liturgiji i molitvi za sve one koji su u bolu, mnogo je teška godina i puno je bilo iskušenja.

Posvećeni ste veri, kada ste se okrenuli Bogu i šta znači biti verujući čovek u ovo savremeno doba?

- To je divno pitanje. Svako traži i spoznaje svoju vezu sa Bogom. Moju sam otkrila još kao dete i ta nit je nešto što čini moj život u konekciji sa onim višim. Bez te veze "nebesko telefonske" zaista ne bih mogla da živim.

U Turskoj je pravi hit vaša pesma "Požuri, otpevana na srpskom jeziku. Da li Turci razumeju o čemu pevate, čime ste ih opčinili, osim plavom kosom?

- Fantastičan je taj univerzalni jezik muzike, muzika komunicira emocijama. Moji producenti iz Turske su od starta opčinjeni ovom pesmom, mene je to takođe iznenadilo, jer zaista reči ne razumeju, ali ima puno pesama čije tekstove ne razumem, a gotovo da mogu da plačem uz njih. Muzika, na našu sreću, ne poznaje jezičke barijere. Beskrajno sam srećna i zahvalna na činjenici da se naš jezik i moj glas slušaju negde daleko, u kolima, u kafićima, na ulici, na JoyFM, najslušanijem radiju spore muzike u Turskoj.

NEDOSTAJE MI KUM BORA

KROZ vaš dom su uvek defilovali mnogi poznati umetnici. Kršteni kum vam je bio Bora Todorović. Družite li se sa njegovim sinom Žikom, koji takođe igra u "Nije loše biti čovek"?

- Žiku mnogo volim kao i celu porodicu, zaista ih doživljavam kao familiju, što i jesu! Za Boru sam toliko vezana, on je sasvim nešto posebno, njegov humor, šarm, harizma i ljubav prema mojoj porodici su ono što prvo pomislim kad mislim na Boru. I to koliko nam nedostaje svih ovih godina.

Najavili ste dva dueta, jedan sa Eminom Jahović, a drugi sa jednom turskom zvezdom. Hoćete li drugi otpevati na turskom?

- U pitanju su zaista divne pesme, Eminina i moja, nešto sasvim posebno. Zatim je reč o jednom divnom turskom izvođaču koji gradi karijeru onako kako se meni dopada, na osnovu muzike i divne produkcije, koketira sa komercijalnim i manje komercijalnim, deo je međunarodne produkcijske kuće Pasion Turce, kao i ja. Toliko smem da kažem zasada.

Foto Privatna arhiva

 

Ove godine očekujemo premijeru filma vašeg oca Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek", u kome glumite pevačicu. To nije prvi put da sarađujete sa ocem, u "Profesionalcu" ste uz Bajagu pevali "Pada vlada"?

- Imala sam zaista mnogo poziva za serije i neke filmove prethodnih godina, vrlo gledane serije moram da priznam, ali se nisam nikada odlučila da krenem tim putem jer nisu bile muzičke uloge. I ovog puta, da nije bilo muzike, pa još takvih Bajaginih pesama, a Duškovih tekstova, zaista se ne bih bavila glumom kao takvom. Ovde igram muzičarku, to mi je blisko. Divna je priča i divan scenario, jedva čekam da publika vidi film koji znam da će voleti.

Dušan je autor teksta pesme "Pada vlada", da li je i za novi film napisao neku pesmu, možda baš onu koju izvodite?

- Napisano je nekoliko originalnih tekstova i pesama, najvažniji singl filma pevam u duetu sa Gordanom Kičićem, tako da mi je to takođe vrlo važan duet koji će sigurno obeležiti film, jer je pesma ogroman deo priče filma.

Bajaga je nezaobilazan u vašoj karijeri, na ovaj ili onaj način. Kakav je za saradnju, a kakav privatno?

- Bajaga je baš onakav kakvog ga vidimo na televiziji, pozitivan, drag, profesionalan i pasioniran u svom poslu. Uživala sam uvek radeći sa njim, a sad i sa njim i Aleksandrom Loknerom, u Lokijevom studiju - neću to nikada zaboraviti!

Kako vaspitavate sinove u vreme sunovrata svih vrednosti?

- Ako im se dopadne ono što vide u kući, ako zavole život kakav im mi predlažemo, neće tražiti lepotu u drugim stvarima. Na roditeljima je velika odgovornost. Svesna sam toga. Svega je bilo i kad smo mi bili deca, manji je bio sunovrat - to verujem, ali ja sam zavolela život onako kako sam ga osetila u svojoj kući, i u muzici, sa mojim prijateljima...

Kada ćemo moći da se vratimo koncertima kao nekada?

- Zaista i mene sve zanima kako će izgledati. Mi, muzičari, smo posebno zapitani kako će naše profesije izgledati nadalje. Nadam se i verujem da ćemo s vremenom moći da se polako vratimo u neku novu normalu i uslove u kojima možemo da radimo i stvaramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASIO SE BIVŠI SUPRUG BOJANE JANKOVIĆ: Pevač u šoku posle vesti o smrti poznate voditeljke