DOBROČINSTVO PUNO USPOMENA: Porodica Balašević uručila vredne poklone Akademiji umetnosti u Novom Sadu

J. SIMIĆ

23. 04. 2021. u 21:04

DVOMESEČNU tišinu kojoj se prepustila posle smrti kantautora Đorđa Balaševića, njegova porodica prvi put je prekinula nakratko, povodom 47. rođendana Akademije umetnosti u Novom Sadu.

ДОБРОЧИНСТВО ПУНО УСПОМЕНА: Породица Балашевић уручила вредне поклоне Академији уметности у Новом Саду

Arhiva

Toj ustanovi kulture na kojoj su obe Đorđeve i Oliverine kćerke svojevremeno diplomirale - Jovana glumu, a Jelena (Beba) režiju, udovica panonskog mornara darovala je audio-vizuelnu opremu, korišćenu 2008. godine za montažu i promovisanje porodičnog dugometražnog igranog filma "Kao rani mraz", rađenog po motivima čuvene pesme "Priča o Vasi Ladačkom".

Oprema čija se vrednost procenjuje na oko 30.000 evra, sastoji se od zvučnika, plejera, miksete i bežičnih mikrofona koje je Balašević koristio na koncertima. U nekoliko velikih metalnih kofera spakovana su ostala tehnička sredstva za ozvučavanje i video-projekcije.

Deo poklona je i veliko platno na kojem je, ovom prilikom, prikazan animirani film "Čađava bajka", nastao po motivima Oliverine knjige "Planeta dvorište", objavljene početkom prošle godine.

Arhiva

- U ovim danima koji su teški za moju decu i mene, kao roditelj mogu biti mirna: dvoje od troje moje dece iškolovala je ova Akademija i ovo je naš način da se zahvalimo profesorima, gradu Novom Sadu, građanima i svima onima koji su na kreativan način učestvovali u danu kada je Đorđe otišao - emotivnim i biranim rečima kazala je Olivera Balašević, pošto je potpisala ugovor o donaciji sa profesorom i dekanom Akademije Sinišom Bokanom.

Dekan je zahvalio porodici Balašević na dobročinstvu rekavši da će oprema podsticati i afirmisati produkciju studentskih radova, u muzičkoj i u dramskoj umetnosti.

- Ovo je podsticaj pun radosti stvaranja od porodice koja zna šta to znači. Oprema, koja može da bude i putujući bioskop, predstavlja izuzetan primer dobročinstva - rekao je Bokan za koga upravo ova oprema, osim praktične, ima i sentimentalnu vrednost jer je pre 13 godina, tada u svojstvu šefa katedre za režiju na Akademiji, učestvovao u montaži kadrova tek snimljenog filma "Kao rani mraz", prvog igranog filmskog ostvarenja snimljenog u Vojvodini posle gotovo tri decenije.

Arhiva

ĐOLE NIJE OSTAVIO TESTAMENT

OSVRNULA se Olivera Balašević i na medijska nagađanja o testamentu i ostavinskoj raspravi rekavši da termin "imovinska rasprava" mada pravno ispravan, nije adekvatan i kada je reč o odnosima u njenoj porodici, te da sva imovina pripada deci. Dodala je da kao što je Vasa Ladački voleo "lepu al' sirotu", tako će i ona, kao u toj pesmi, ostati zauvek voljena kao lepa i sirota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)