BUDUĆNOST JE STIGLA: Samohodne kamere-roboti u studiju 11 Radio-televizije Srbije

J. BANjANIN

07. 04. 2021. u 10:09

SVAKI snimatelj bar jednom je poželeo da bude nevidljiv, kako bi, neprimećen, kamerom beležio događaje.

БУДУЋНОСТ  ЈЕ СТИГЛА: Самоходне камере-роботи у студију 11 Радио-телевизије Србије

Foto G. Jović/RTS

Nova tehnološka dostignuća to već omogućavaju kamermanima u studiju 11 Medijskog javnog servisa Srbije, odakle se emituje informativni program. Kroz taj prostor, kreću se samohodne kamere, navođene rukom "nevidljivog" kamermana iz režije. Posle prelaska na snimanje i emitovanje samo u digitalnom formatu, Radio-televizija Srbije je otišla korak dalje i postala jedina televizijska kuća u našoj zemlji koja upotrebljava robotizovane kamere, objašnjava, za "Novosti", direktor Tehnike RTS Dejan Jovanović.

- Od prve polovine dvehiljaditih, britanski Bi-Bi-Si, italijanski RAI i nemačke televizije ARD i ZDF koriste takve kamere. U RTS su stigle u drugoj polovini 2020. godine i u početku su zbunjivale voditelje u studiju. Iz njihove perspektive, roboti se sami pomeraju levo-desno, gore-dole ili napred-nazad. Na robotima se, pored objektiva, nalaze monitor promptera, popularni "idiot" i programski monitor, a voditelj ne vidi čoveka iza te skalamerije. Naravno, voditelj komunicira sa kamermanom, koji iz režije upravlja robotima - kaže Jovanović.

VELIKI KORAK U RAZVOJU

DIREKTORKA Produkcije Radio-televizije Srbije Biljana Carević objašnjava da robotizovani sistem omogućava preciznu realizaciju emisije u tehnološki naprednom standardu.

- Gosti su impresionirani samohodnim kamerama, koje se po šinama kreću kroz prostor, jer im pružaju osećaj da su direktni akteri velikog koraka u tehnološkom razvoju televizije.

Voditelji i prezenteri su se možda, s vremenom, navikli na kamere bez kamermana, ali gostima su one i dalje neobične.

Foto G. Jović/RTS

- Valjda zato što se plaše, gosti uglavnom ne mrdaju. Kada sve bude gotovo i "vide leđa" robotu, pitaju nas šta je to - primećuje Jovanović i dodaje da ove kamere olakšavaju realizovanje kreativnih ideja i planiranih poslova.

- Budućnost je stigla i trenutno je svetla. Biće tako, sve dok robot samo računa i predlaže čoveku naredne poteze, ali kada robot počne da misli...

Da nije u pitanju nikakva naučna fantastika, uverava nas direktorka Produkcije RTS Biljana Carević, koja objašnjava princip rada.

U režiji Studija 11, Foto G. Jović/RTS

- Kada realizatori i kamermani osmisle kadrove, kamermani koji su prošli posebnu obuku, memorišu zadate pokrete robotizovanih kamera u specijalizovanom softveru na računaru. Zatim, tokom emisije, iz režije, prate sprovođenje zadatih pokreta.

Sve ovo, dodaje Dejan Jovanović, gostima koji zavire u režiju izgleda kao igranje igrica.

- Kamerman sedi ispred džojstika i tastature, kojima bira unapred definisane položaje robota, a tu je i monitor na kome prati kadrove kamera sa svih robota. Ali, za njega to nije igra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati