PRE TAČNO DVE GODINE Poslednji intervju Aleksandra Joksimovića za "Novosti" - razgovor koji se pamti

Marina JUNGIĆ

29. 03. 2021. u 11:44

ALEKSANDAR Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je noćas u bolnici "Dragiše Mišović". Izgubio je bitku sa koronom. Imao je 87 godina.

ПРЕ ТАЧНО ДВЕ ГОДИНЕ Последњи интервју Александра Јоксимовића за Новости - разговор који се памти

Foto: V. Danilov

Iako je retko davao intervjue, poziv "Novosti" je prihvatio i poslednji razgovor sa njim smo uradili 2019. godine. U nastavku pročitajte njegov poslednji intervju za naš list.

* Šta vas je inspirisalo za vašu prvu kolekciju visoke mode "Simonida"?

- U Gračanici sam skicirao kamenu rezbariju koju sam prenosio na tkaninu da deluje kao da je klesano: skrojimo prednji deo haljine od štofa, odozgo platno na kome iscrtamo ornament, proštepamo i dobijemo kanal između štofa i platna koji punimo vatom, kad se preokrene, dobije se ispupčen ornament. Svilu sam bojio mestičavo, da deluje kao odran zid od freske. Nakit od stakla u boji smo pravili od istopljenih zelenih i žutih pivskih flaša. U Galeriji fresaka prvi put sam prikazao "Simonidu" uz Mokranjčevu liturgiju, mada su mi svi rekli da nisam normalan i da ću izgubiti posao.

Foto: V. Danilov

Joksimović sa Jovankom Broz i Brankom Pešićem, bivšim gradonačelnikom Beograda

* Kolekcije "Simonida", "Ljubav i moda" i "Folklor i moda" predstavili ste u Moskvi na velikoj modnoj manifestaciji povodom 50. godišnjice revolucije, gde je među brojnim slavnim ličnostima bila i Koko Šanel...

- Revija je održana u dvorcu Sjezdov sa 20.000 mesta, a kada je krenula "Simonida", uz snimak zvona iz Gračanice i Mokranjčevu muziku, Ruskinje su ridale i plakale. Međutim, zovu me direktori i kažu da ne može da ide Mokranjac, jer je to crkvena muzika. Predlože Baha, orgulje, ali su išla i zvona. Tada sam dobio prve nagrade za sve tri kolekcije od međunarodnog žirija.

* Za veliku izložbu u Lenjingradu, 1968. napravili ste kolekciju "Vitraž", a 1969. u Parizu ste prikazali kolekciju "Prokleta Jerina". Kako ste se "usudili" da konkurišete Francuskoj, zemlji koja ima veliku modnu tradiciju?

- Moja ideja nije bila da konkurišem pariskoj visokoj modi, već da predstavim deo istorije moje zemlje, kroz rustičnu kolekciju i muziku. Otišao sam u Crkvu Svete Petke na Kalemegdanu da upalim sveću i prolazeći pored Crkve Ružice, video spomenike ratnika u srpskoj uniformi i tako dobio ideju za kolekciju. U manastiru Žiča sam skicirao najočuvanije freske, u Sloveniji nabavio mebl štof koji je izgledao kao da je tkan na ručnom razboju. Bata Kovač i ja smo izabrali stare srpske pesme, "Igrale se delije nasred zemlje Srbije", "Marš na Drinu", "Svilen konac"... Krenula revija, svi se tresemo, manekeni se vraćaju, zatim, neprijatna tišina, pa gromoglasni aplauz koji nikada neću zaboraviti, a do kraja su bile i ovacije! Iste večeri, u pariskom TV dnevniku, gledali smo izveštaj o reviji, čitali tekst sa fotografijama u "Pari soaru" (kao naše "Večernje novosti"), a u "Imaniteu" bio je naslov "Došli smo da se smejemo, a otišli smo postiđeni". Počele su da nam se javljaju pariske modne kuće, između ostalih i direktor iz "Diora".

Foto: V. Danilov

* Ukazana vam je velika čast kada ste dobili poziv da posetite modnu kuću "Dior". Kreator Kristijan Dior lično vas je molio da radite za njega a vi ste ga ipak odbili...?

- Prikazali su nam najnoviju Diorovu kolekciju, a naš direktor je pozvao Diora da bude gost sa kolekcijom na Beogradskom sajmu mode. Odgovorio je da će rado doći pod uslovom da isto veče prikažemo i moju i njegovu kolekciju. Tako je i bilo. Posle toga mi je rekao da bi bio vrlo srećan da ja radim za njih. Odgovorio sam da sam počastvovan pozivom, ali da se veoma dobro osećam u svojoj firmi. Zamolio me je da shvatim to kao poziv, jer su mi od tog momenta, do kraja mog mandata, vrata "Diora" uvek otvorena.

ESTRADA NA TELEVIZIJI

TELEVIZIJA je dosta poremetila stil, ukus, standard, odnos prema svemu. Voditeljka sa golim ramenima, u jutarnjem programu, ne može da saopštava šta se desilo tokom noći i o saobraćajnim nesrećama. Mora da bude pristojno obučena, zbog teksta koji izgovara, ali tu se umešala estrada - zaključuje Joksimović.

GDE JE DRUG JOKSIMOVIĆ?

ALEKSANDAR nam je otkrio da je imao divan odnos sa Jovankom Broz koju je upoznao 1968. godine na Sajmu mode.

- Oko nje, na štandu "Centrotekstila", posedaju direktori a ona pita "gde je drug Joksimović?". I oni moraju da me zovu i naprave mi mesto do nje. To mi je uvek bilo smešno, a bilo je i neprijatno, kada s njom polako obilazim sajam, a neko iz obezbeđenja me stalno, iza leđa, gura palcem da idem brže. Najviše je volela čojicu koju je proizvodio Beogradski kombinat, a za nju sam tražio da je oboje u tirkiznu, bordo, karmin crvenu, ljubičastu, crnu koju je najviše nosila, i od toga smo pravili haljine za nju - seća se kreator.

Foto: V. Danilov

TITO JE SA MNOM RAZGOVARAO O SVEMU

ČUVENI kreator se prvi put, za naš list, prisetio druženja sa Titom:

- Bio sam jednom u Bugojnu, gde smo večerali zajedno, Jovanka, on i ja, pričali i gledali filmove. Voleo je da sa mnom razgovara o svemu, o stvarima koje nemaju veze sa državom i sistemom. Za mene su ta sećanja, u ovim godinama, velika bogatstva. Bilo mi je jasno zbog čega mu se klanjao ceo svet, jer ko sam bio ja, u odnosu na one koje je on sretao i s kojima je komunicirao. Kada su moji u fabrici čuli da sam video Tita, nisu mogli da se osveste - kaže Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju