SLUŽBE SU "ŠTITILE" DRŽAVU OD JOVANKE: U decembru počinje snimanje dokumentarno-igrane serije o uticaju Titove udovice

M. JUNGIĆ

14. 11. 2020. u 18:00

ŽIVOT Jovanke Broz, udovice Josipa Broza Tita, bivšeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, decenijama pleni pažnju javnosti i intrigira gledaoce različitih generacija.

СЛУЖБЕ СУ ШТИТИЛЕ ДРЖАВУ ОД ЈОВАНКЕ: У децембру почиње снимање документарно-игране серије о утицају Титове удовице

Foto GFC

Upravo zato, producentkinja Danka Milošević, ispred produkcijske kuće GFC, odlučila je da snimi dokumentarno-igranu seriju - "Jovanka Broz i tajne službe".

- Snimanje će početi u decembru, u Belom dvoru, u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije, Hajd parku... Serija je zasnovana na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i ocenama i analizama istoričara i drugih relevantnih sagovornika - otkriva Miloševićeva za "TV Novosti", dodajući da je cilj serije da prikaže da li su i u kojoj meri službe bezbednosti imale uticaj na to da mlada i lepa partizanka dođe da radi u Kabinetu maršala Jugoslavije i postane osoba od njegovog najvećeg poverenja, a zatim i supruga i životni pratilac.

- Tajne službe su pratile Jovanku, kao suprugu bivšeg predsednika SFRJ, u okviru njene i Titove kontraobaveštajne zaštite. Međutim, u kasnijem periodu, to praćenje poprimilo je drugi cilj. Videćemo da li su službe radile u skladu sa sopstvenim procenama ili po zahtevu politike i na taj način podržavale nelegalnu borbu za vlast, odnosno, borbu za Titovo nasleđe.

Foto GFC

Režija je poverena Nedeljku Kovačiću, a pisanje scenarija generalu Svetku Kovaču, bivšem direktoru Vojnobezbednosne agencije, koji za "TV Novosti" objašnjava da serija prati Jovanku Broz od njenog dolaska u Maršalat, zbližavanja sa Titom i kasnije udaje za njega, preko perioda srećnih dana, od 1952. do 1961. godine.

- Posle toga, počinju prvi nesporazumi sa Titovim okruženjem, a kasnije i sukobi s nekim ličnostima, poput Aleksandra Rankovića, gde je Jovanka, snažno podržavajući Tita, imala značajnu ulogu u eliminisanju Rankovića iz političkog i javnog života - kaže Kovač, koji nam je otkrio i kada je Jovanka Broz počela da gubi Titovu podršku.

NEOBJAVLjENI INTERVJU
I RUKOPIS ZA KNjIGU

PRODUCENTKINjA Danka Milošević ističe da serija "Jovanka Broz i tajne službe" donosi niz novih i do sada neprikazanih materijala. - To su delovi ekskluzivnog, do sada neobjavljenog intervjua sa Jovankom Broz i rukopis za neobjavljenu knjigu o Jovanki. Neki svedoci, koji su bili neposredni učesnici događaja, prvi put će javno iznositi svoje svedočenje. U cilju što veće objektivnosti, učestvuju istoričari i iz Srbije i iz Hrvatske.

- Događaji u Hrvatskoj 1971. godine i sukob sa šefom Kontraobaveštajne službe, generalom Ivanom Miškovićem, dovode do toga da Jovanka polako gubi Titovu podršku, mada je još direktnije uticala na smenu Miškovića. To su godine kada Vojnu službu bezbednosti potresaju velike afere, jer deo službe podržava generala Miškovića, a drugi deo pukovnika Dušana Rusića, koji kontaktira Jovanku Broz. Na taj način daje povoda Miškoviću da tvrdi kako je Jovanka pokušala da preuzme vojnu kontraobaveštajnu službu. Ova situacija poremetila je odnose između Tita i Jovanke, zbog čega Tito formira komisiju u koju ulaze najviši državni i partijski funkcioneri.

Zašto je nekadašnja prva dama SFRJ bila osumnjičena?

- U vreme sukoba između generala Ljubičića i Đoke Jovanića, Jovanka je osumnjičena da je, navodno, sa Jovanićem spremala državni udar. Službe bezbednosti pažljivo su pratile sukob i značajno pomogle Ljubičiću da izađe kao pobednik. Zatim, paralelno sa pogoršanjem Titovog zdravstvenog stanja, počinje bespoštedna borba za njegovog naslednika i sve veći pritisak na Jovanku, kako bi se eliminisao njen uticaj na Tita i njeno uključivanje u borbu za vlast, neposredno ili preko svojih kadrova.

DRAGAN VUJIĆ VUJKE KAO TITO

PORED dokumentarnih materijala (foto i filmska arhiva, intervjui), svaki nastavak sadrži i nekoliko igranih scena - rekonstrukcija istorijskih dešavanja. Kasting za izbor glumice koja će nam dočarati lik prve dame SFRJ još traje, dok će Tita igrati Dragan Vujić Vujke. Kroz 12 epizoda vodiće nas narator Tihomir Stanić.

Da li su službe pratile Jovanku i u periodu njene izolacije?

- Bile su i tada prisutne, od 1977. do 1980. godine, a posebno posle Titove smrti, kada su vođene operativne akcije "Durmitor", "Senka" i "Vega". Službe su "štitile" državu od Jovanke i po nalogu vlasti sprečavale njeno pojavljivanje u javnosti i objavljivanje njenih intervjua, plašeći se da će u inostranstvu objaviti svoje memoare. Pošto su znali sa koliko tajnih podataka Jovanka raspolaže i kakvo mišljenje ima o njima, pojedini rukovodioci su strahovali da će sa tim podacima upoznati domaću i stranu javnost.

Kakvu je ulogu u praćenju Titove udovice imala njegova zaostavština?

- Jedan od razloga praćenja aktivnosti Jovanke Broz je i Titova ostavina velike vrednosti, što je ona pokušala da reši, ali nije uspela. Za sve probleme koje je imala tokom poslednje dve do tri godine Titovog života, i posle njegove smrti, Jovanka je optuživala Dolanca i Ljubičića i još neke funkcionere, ali i službe za koje je rekla: "Mogla bi država da priupita svoje službe šta su radile".

 

Producentkinja Danka Milošević, Foto GFC

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri