DŽENIS JOŠ ŽIVI KROZ PESME: Navršilo se pola veka od smrti najveće ženske zvezde u istoriji rokenrola

V. Pantelić

04. 10. 2020. u 12:20

NA današnji dan, pre okruglo 50 godina, preminula je rok pevačica Dženis Džoplin, ali se njene pesme, u kojima je snažnim, hrapavim i zapovedničkim glasom izražavala najdublje emocije poput bola, besa ili slobode, slušaju i danas.

ЏЕНИС ЈОШ ЖИВИ КРОЗ ПЕСМЕ: Навршило се пола века од смрти највеће женске звезде у историји рокенрола

Foto Jim Marshall

Hipi kraljica šou-biznisa bila je najveća ženska zvezda u istoriji rokenrola, kada je pronađena mrtva pored kreveta 4. oktobra 1970. u sobi 105 nekadašnjeg hotela "Lendmark" u Holivudu. Preminula je od predoziranja heroinom i velikim količinama alkohola u 27. godini, samo tri nedelje nakon što je gitarista Džimi Hendriks umro u Londonu i devet meseci pre nego što je Džim Morison preminuo u Parizu. Sve troje su članovi Kluba 27, sve troje su preminuli na vrhuncu karijere, u 27. godini.

Karijeru je Dženis počela ranih šezdesetih kao folk i bluz pevačica po klubovima San Franciska. Uzori su joj bili Otis Reding, Besi Smit, Bili Holidej, Rej Čarls, Tina Tarner i Areta Frenklin. Niko nije očekivao od bele devojke iz Port Artura u Teksasu, ogrnute psihodeličnim perlicama, narukvicama i perjem, da peva sirovi bluz, glasom odavno natopljenim nikotinom. Njen trajni uticaj i popularnost mogu se pripisati sirovim, originalnim i zavodljivim nastupima. Na sceni je bila energična, znoj joj je leteo sa lica dok je pevala. Opsegom glasa od tri oktave, režala je, jaukala i vrištala, kako bi izrazila sirove emocije. Bio je to spoj buke i tona, vokalni preokreti, što se najbolje vidi u njenoj pesmi Piece of my heart i 1968. U kratkoj profesionalnoj karijeri, koja je potrajala samo četiri godine, objavila je četiri studijska albuma (poslednji "Biser" izdat je posthumno), a neki od njenih najvećih hitova bili su Down on me, Cry baby, Maybe, Mercedes benz, Me and Bobby McGee...

KOMERCIJALIZACIJA ROKENROLA

DA se i rokenrol promenio, svedočio je sada pokojni koncertni promoter Bil Grejam, koji je sarađivao sa Dženis Džoplin i jedno vreme joj bio menadžer. Naime, ona je na bini, na koncertima, obavezno imala flašu "južnjačke utehe", likera sa ukusom voća, začina i viskija.

- Muzička industrija je odavno komercijalizovana - ispričao je Grejam. - Dženis se na legendarnom festivalu "Vudstok" 1969. tresla od treme, a da li shvatate da bi joj "Vudstok", kada bi bio održan u ovom trenutku, platio milion dolara samo da drži tu bocu?

Mada nije bila klasična lepotica, Džoplinova je bila seks-simbol. Na koncertima je iz nje isijavala seksualnost. Ipak, bila je ranjiva i govorila je kako na sceni vodi ljubav sa 25.000 različitih ljudi, a kada se koncert završi, kući ide - sama. Ljudi su voleli Dženis, i muškarci i žene. Bila je otelotvorenje slobodnog duha šezdesetih, divlja, seksi, pametna i duhovita. Imala je mnogo ljubavnika, među kojima su bili i Ron Mekernan iz grupe "Grejtful ded", Kantri Džo Mekdonald iz "Kantri Džo end d fiš", Leonard Koen čija pesma "Čelsi hotel br. 2" govori o aferi sa Dženis, glumac Kris Kristoferson, voditelj Dik Kavet...

Čitavog života je očajnički želela da udovolji roditeljima. Čak i kada je postala zvezda, pisala im je u pismima da se "izvinjava što je bila toliko loša". Nekoliko meseci pred smrt, platila je da se na neobeleženom grobu u Filadelfiji, gde je sahranjena carica bluza Besi Smit, jedan od njenih najvećih uzora, podigne nadgrobni spomenik. Dženis Džoplin je kremirana, a njen pepeo rasut je iz aviona po Tihom okeanu. Rokenrol kuća slavnih u Klivlendu uvrstila je Dženis na svoju listu najvećih rok izvođača u istoriji 1995, a 2005. joj je posthumno dodeljen Gremi za životno delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)