KAFANSKE PESME KOJE NE UMIRU: Saša Gajović predstavio knjigu "Nazdravimo prijatelji(ma)"

V. M. P.

27. 12. 2023. u 07:00

KNjIGA "Nazdravimo prijatelji(ma)", o 10 legendi naše narodne muzike (Lepa Lukić, Usnija Redžepova, Silvana Armenulić, Toma Zdravković, Predrag Živković Tozovac, Predrag Cune Gojković, Šaban Bajramović, Šaban Šaulić, Bora Spužić Kvaka i Zvonko Bogdan), pisca, publiciste, hroničara jednog vremena, novinara i doskorašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Saše Gajovića, predstavljena je juče u "Jugotonovoj" prodavnici u Beogradu, na autorov 72. rođendan.

КАФАНСКЕ ПЕСМЕ КОЈЕ НЕ УМИРУ: Саша Гајовић представио књигу Наздравимо пријатељи(ма)

Draško Aćimović, Saša Gajović i Đura Mornar, Foto N. Skenderija

Štivo o životima pevača koji su na najbolji mogući način oplemenili živote drugih ljudi muzikom, pesmama i emocijama, namenjeno je ljubiteljima muzike, ali i novim generacijama koje budu želele da upoznaju jedno vreme. Dok čitalac bude čitao o životima, karijerama, usponima, padovima i darovitostima 10 glavnih junaka, može da sluša i njihove pesme, jer uz svaki primerak knjige ide i disk, sa kompozicijama "Žena bez imena", "Ljubavi moja tugo", "Šta hoćeš", "Svirajte noćas samo za nju", "Ciganine, sviraj, sviraj", "Na rastanku"...

Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar, rekao je da su kafanske pesme u Srbiji velika stavka, a kafana značajno mesto za Srbe, jer je ona jedan od stožera razmišljanja u ovoj zemlji. Naglasio je da svako od 10 legendi zaslužuje svoju knjigu, kao i da će svako ko ode u kafanu a želi da se provede, na repertoaru imati pesme bar pola umetnika iz knjige. Autor se zahvalio gostima i domaćinu, dodavši da je sve što je imao da kaže, napisao u knjizi.

Foto promo

- Pitaju me zašto baš ovih 10 veličanstvenih, a ne nekih drugih 10, na šta odgovaram da ću, možda, napisati drugi deo sa još 10 izvođača. Ne mora nužno narodne muzike, može i zabavne, pop ili rok. Naslov knjige me, na neki način, obavezuje da istrajem i nastavim u tom smeru. Reč je o 10 zaista velikih imena. Ne bih se postideo pred njima kako sam ih prikazao u knjizi. Nema nijedne tabloidne stvari koja bi bacila senku na izvođača.

Gledao sam da sve najlepše sakupim o njima što je trajalo šest meseci, a onda sam još osam meseci radio na njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)