SVEGA SAM SE ODREKLA SAMO DA BIH PEVALA: Lepa Lukić za "Novosti" povodom predstojeećeg koncerta

D. Matović

04. 08. 2023. u 20:52

POSLE šest dugih godina, pevačica Lepa Lukić (83) sprema se za spektakularni povratak na scenu.

СВЕГА САМ СЕ ОДРЕКЛА САМО ДА БИХ ПЕВАЛА: Лепа Лукић за Новости поводом предстојеећег концерта

Foto: Novosti

Kraljica narodne muzike održaće koncert simboličnog naziva "Lepini putići" 27. septembra u beogradskoj "MTS dvorani", a pratiće je orkestar Miše Mijatovića. Izabrala je da se vrati tamo gde je započela muzičku karijeru - iz nekadašnjeg "Doma sindikata" krenula je da se penje lestvicama velikog uspeha.

Povratak na scenu Lepe Lukić izazvao je ogromno uzbuđenje među njenim obožavaocima. Na početku razgovora za "Novosti", pevačica im je obećala nezaboravan doživljaj, da će čuti niz njenih najvećih hitova, ali i iznenađenja koja će ih dirnuti u srce.

- Biće to posebno veče ispunjeno pesmom, emocijama i ljubavlju - kaže za naš list Lepa. - Radujem se koncertu. U "Domu sindikata" sam pre mnogo godina započela karijeru, dobila mnogo nagrada. Koncert će biti za pamćenje, pevaću najpoznatije pesme, a nastupiće i sedmoro mojih kolega. Ipak, neka njihova imena ostanu iznenađenje za publiku.

Seća se Lepa kako je pre mnogo godina stala na scenu "Doma sindikata". Tada nije mogla ni da pretpostavi da će joj to veče promeniti život:

- Nisam očekivala da ću biti toliko uspešna i da ću dugo trajati. Ni sanjala nisam da će me narod mnogo voleti.

Žena-pesma

PRVI Klub obožavalaca Lepe Lukić osnovan je još davne 1970. godine u Ečki. O kraljici narodne muzike Natalija Cajić iz "Kroacija rekordsa" nedavno je napisala: "Lepa je žena-pesma. Njene su note oplemenile srca mnogih i zlatnim slovima upisale se u vreme koje će se u svetu narodne muzike zauvek zvati Lepino vreme".

Pevala je Lepa otkad pamti. U rodnom selu Miločaj kod Kraljeva dobijala je i nagrade. A kako je sve počelo? Posle nastupa na festivalu grožđa u Aleksandrovcu, vraćala se autobusom za Beograd. Iza nje je sedeo kompozitor Petar Tanasijević, tvorac pesme "Jutros mi je ruža procvetala". Kucnuo ju je u rame i pitao da li bi htela da snimi ploču. Grlo joj se steglo od treme i jedva je izgovorila: "Kako da ne". Petar joj je sledećeg dana ponudio pesmu "Od izvora dva putića".

- To je jedina pesma koja je mene izabrala - priznaje nam pevačica. - Sve ostale sam ja birala. Ta ploča, sa još tri pesme, se tri puta "pozlatila"! Bio je to pun pogodak. "Od izvora dva putića" me je davno proslavila, a publika je i dalje traži. Postala je moj zaštitni znak. Zbog toga sam odlučila da svaki koncert počnem sa tom pesmom. A, ovaj koncert sam simbolično nazvala "Lepini putići".

Priča nam Lepa kako je nedavno dobila pesmu "Sreća mi se osmehnula" koju će pokloniti narodu.

- Govori o tome kako me je pesma odvela iz sela u Beograd. Stajala sam ispred dva putića, jedan je vodio na kraj sela, drugi do Beograda. Pesma me je osvojila i odvela iz sela za Beograd. Nije me ni pitala. Narod me je, kad je čuo moju pesmu, zavoleo i digao u nebesa. Svega sam se odrekla, nikad nisam zažalila, samo da bih pevala.

Igrala i u filmu

PESME Lepe Lukić govore o selu, starim srpskim običajima, stadima ovaca, čobanima, duhu prošlih vremena. Pored pesme "Od izvora dva putića", njeni veliki hitovi su i "Oj, meseče, zvezdo sjajna", "Čaj za dvoje", "Srce je moje violina", "Varaš me, varaš me", "Izvini, ali mnogo mi je žao"... Igrala je u nekoliko filova i serija. Glumila je u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu", seriji "Kamiondžije", a pojavila se u nekoliko scena popularne humoristične predstave "Kursadžije".

Tekstopisac je Lepu odmah dirnuo u srce. Rasplakala se kada je prvi put čitala stihove "Sećaš li se moga brata, naše majke sirotice koja nas je hranila sa korom hleba, sve na pola".

- Sve je tako bilo - tvrdi Lepa. - Posle ove pesme, više neću snimati. Odlučila sam da je poklonim publici koja me bodri, podržava i voli.

Poznata po vedrom duhu i mladalačkoj energiji, uvek je spremna da ispriča vic. Od negovanja nikad nije odustala, pa je i u devetoj deceniji doterana, sa frizurom, nakitom, manikiranim noktima, u lepoj garderobi. Kaže da je u njenoj prirodi da bude tačna i da nikad nigde nije zakasnila. Dovoljno je zaradila i sad nastupa iz zadovoljstva. Priča nam da ne beži od kućnih poslova.

- Kad mi se odmara, ja se odmaram, gledam televiziju - otkriva nam. - Moj stan je veliki, nisam neki ladolež da neću da obrišem prašinu. Kuvam, spremim jelo u nekoj manjoj šerpi jer volim da jedem čorbasto i "na kašiku". Idem u prodavnicu, kupujem ono što mi treba, a za veće nabavke tu su moja rođaka i prijatelji. Zadovoljna sam svojim uspehom, a omiljenu pesmu nemam. To je kao da pitate majku petoro dece koje najviše voli. Sve voli podjednako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)