PEVAČ SEKS PISTOLSA ODAO POŠTU KRALJICI: Prokomentarisao je i čuvenu pesmu ovog benda

Novosti Onlajn

10. 09. 2022. u 15:38

KRALjICA Elizabeta II umrla je u četvrtak na svom škotskom imanju Balmoral u 96. godini. Nakon što je vest objavljena, berojni muzičari i umetnici odali su poštu na društvenim mrežama, uključujući Pola Makartnija, Rolingstonse, Eltona Džona, Ozija Ozborna...

ПЕВАЧ СЕКС ПИСТОЛСА ОДАО ПОШТУ КРАЉИЦИ: Прокоментарисао је и чувену песму овог бенда

Foto: Profimedia

Sada je Džon Lidon (umetničko Džoni Roten) iz "Seks Pistolsa" dao izjavu o pokojnom monarhu na svojoj veb stranici: "Počivaj u miru, kraljice Elizabeta II".

- Pošaljite je pobedničku - dodao je, citirajući stihove britanske himne.

Lidon je 2017. govorio o kraljici Elizabeti II i planovima za njenu eventualnu smrt. Lidona su pitali da li se plaši kako će javnost koristiti čuvenu pesmu "God save the Queen", u kojoj kritikuje monarhiju, na šta je on odgovorio da se nada da pesma neće biti zloupotrebljena.

- Reč je o političkoj situaciji i zahtevu za poslušnost monarhiji u koju ne verujem. Ali kraljica je ljudsko biće. Nemam animozitet prema bilo kome iz kraljevske porodice. Smeta mi njihova institucija. Tu povlačim crtu - rekao je on.

Elizabeta je vladala kao kraljica 70 godina i bila je važna ličnost u popularnoj kulturi. Ona je inspirisala brojne muzičare i druge umetnike.

"Bože, čuvaj kraljicu"

Čuvena pesma "Seks pistolsa" iz 1977. i britanska himna počinju istim rečima: "Bože, čuvaj kraljicu". Ali već drugi stih pravi razliku toliko veliku da je izazvala skandal.

Nacionalna himna Velike Britanije služi i kao kraljevska himna zemalja Komonvelta - pesma koja se u ovim zemljama intonira u prisustvu monarha. U njenom drugom stihu se priželjkuje dug život plemenitoj kraljici (ili kralju).

Džoni Roten je, sa druge strane, bio vrlo direktan u obraćanju kraljici, ali i celokupnom establišmentu - "Bože, čuvaj kraljicu, fašistički režim".

Uvodni stih singla engleskog pank sastava iz Londona je, bez ikakve sumnje, bio napad na englesku monarhiju. Druga strofa je još direktnija: "Bože spasi kraljicu, ona nije ljudsko biće. Nema budućnosti u engleskim snovima".

Stihovi su tumačeno da je kraljica samo lutka na koncu već pomenutog fašističkog režima ili da je ona simbol države i kraljevstva i nastavljač neslavne imperijalističke tradicije.

Pesma je bila zabranjena na Bi-Bi-Siju i ostalim javnim emiterima, a sam Džoni je ovako objasnio svoje stihove: "Pesmu kao što je ova ne pišete zato što mrzite englesku rasu. Takvu pesmu napišete jer je volite i zato što vam je muka što tu rasu neko maltretira".

(Blic)

BONUS VIDEO: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!