TRUBE DALE ZNAK: Počeo sabor u Guči, gosti novčanicama već kite trubače (FOTO)

V. ILIĆ

05. 08. 2022. u 22:21

GRUNULE su prangije, zasvirale trube "Sa Ovčara i Kablara", zavijorila se saborska zastava u maloj varoši podno Jelice. Počeo je 61. Dragačevski sabor trubača u Guči!

ТРУБЕ ДАЛЕ ЗНАК: Почео сабор у Гучи, гости новчаницама већ ките трубаче (ФОТО)

Foto: Skymusic

Zaparali su dragačevsko nebo zvuci iz 50 limenih instrumenata. Svi kao jedan prvo "Marš na Drinu", pa onda užičko kolo. Zapevalo se, zaigralo, nazdravilo ljutom šljivovicom. Domaćini pozdraviše goste, zamirisalo je sve na dernek, na urlik iz duše, onaj koji se "otkači" kada je najlepše i kada je najteže. Onda kada treba duši oduška.

Radmilo Mišović, legenda jugoslovenske košarke, kao domaćin ovogodišnje najveće trubačke fešte na svetu, zadenuo je prvu novčanicu na trubu vrsnog trubača Marka Trnavca iz Mršelja. Poželeo je saborašima da dožive ono što je on u svojoj mladosti kao najbolji šuter u ondašnjoj Jugoslaviji, da u naredna tri dana osvanjavaju uz zvuke najboljih trubačkih orkestara u Srbiji.

- Najlepše sam godine provodio ovde na saborima - rekao je Radmilo, Čačanin, a kako je naglasio Dragačevac u duši. - Moji saigrači i ja dočekivali smo zore uz svirku truba. Čak smo se i peške vraćali za Čačak jer nije bilo prevoza. Mislim da bi trebalo da povratimo tu prošlost, da se Guča vrati korenima, a u to moramo da uključimo državu. Siguran sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić maksimalno pomoći da Sabor vrati svoju slavu i da se njime u budućnosti diči Srbija.

Opet je srpska truba pod Jelicom sastavila saboraše. Iz limenih instrumenata Trnavca, trubača Vladimira Ivanovića, Kristijana Azirovića, Siniše Stankovića i Dragana Pavlovića, zatrubio je zov predaka. Na hiljade ljubitelja trube razmilelo se po Guči, svako u svom zanosu, pesmi i igri.

"ZABIBERENI" CENOVNICI

SABORAŠE su u Guči dočekali "zabibereni" cenovnici, pa se tako u petak kod kafedžija pivo prodavalo od 350 do čak 500 dinara, sokovi oko 300, kilogram prasećeg pečenja oko 2.500, a jagnjećeg do 3.000 dinara. Ovo nisu konačni cenovnici, jer ugostitelji znaju da iz dana u dan iznenade novim povećanjem cena.

Na sve strane "brektali" su zemljani lonci, a miris svadbarskog kupusa širio se sve do Čačka. Na ražnjevima su se, na svakom koraku, vrteli jagnjići i prasići. Točilo se pivo i prepečenica ljuta. Okusili su je i stranci kojih je prvog dana Sabora bilo najviše iz Slovenije, Francuske, Poljske i Engleske.

- Prvi put smo u Guči, stigli smo prethodnog jutra u dva sata oko ponoći - rekli su nam Meti iz Danske i Austrijanac Tomas. - Bili smo začuđeni kada nas je dočekao urnebes i sa svih strana neverovatni zvuci truba. Oduševljeni smo vašom muzikom. Ovaj festival je kod nas jako popularan i zato smo odlučili da dođemo u Guču. Prvi utisci su da ćemo ove dane provedene na Saboru pamtiti do kraja života.

Iskusni majstor trube Stojan Krstić, po tradiciji, svirao je u najstarijoj kafani u Dragačevu "Kod Dača". Iako "gazi" sedmu deceniju, zvuk njegove trube pun je života, emocije i ljubavi. Ona je pozivala na druženje od uranka do zaranka, pa se u ovoj kafanici sjatilo na desetine saboraša koji su se tiskali samo da čuju mekani ton Stojanove trube. Saborovalo se prvog dana sve do prvih jutarnjih sati, a trubačka budilica - četiri trubačka orkestra koji su se ranom zorom prošetali varoškim ulicama, pozivala je na još jedan dan ludovanja, igre i veselja.

Sutra na programu

DRUGOG dana Sabora na programu je koncert Big bend orkestra RTS, kao i nastupi orkestara Dejana Lazarevića i Ekrema Mamutovića. Pre toga će biti održani koncerti grupe 357 i trubačkog orkestra "Fara fanfara" iz Portugalije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri