BORBA ZA SMEŠTAJ U GUČI: U susret 61. Dragačevskom saboru, vlada velika jagma za slobodnim krevetom

V. ILIĆ

20. 07. 2022. u 17:00

PRIPREME za 61. nadmetanje najboljih trubačkih orkestara u Guči već uveliko traju.

БОРБА ЗА СМЕШТАЈ У ГУЧИ: У сусрет 61. Драгачевском сабору, влада велика јагма за слободним креветом

Foto K. Mihajlović

Dragačevski domaćini, koji će od 5. do 7. avgusta ugostiti na hiljade saboraša sa svih strana sveta, užurbano se spremaju da još jednom dokažu svoju gostoprimljivost, po kojoj su čuveni: kiseli se kupus za dragačevski specijalitet iz zemljanog lonca, merkaju se bravčad u seoskim domaćinstvima, utežu se sobe za smeštaj ljubitelja limenih instrumenata...

Prema rečima Aleksandre Mitrović, v. d. direktora Turističke organizacije Dragačevo, vlasnici smeštajnih objekata u Guči već mesecima imaju popunjene smeštajne kapacitete.

- Cena iznajmljivanja kreveta u domaćoj radinosti je 25 evra i ona se nije menjala u odnosu na prethodni Dragačevski sabor. Do sada je rezervisano oko 80 odsto od ukupnog smeštajnog kapaciteta, koji broji oko 200 ležajeva - kazala nam je Mitrovićeva. - Hotel "Nordic", odnosno nekada čuveni hotel "Zlatna truba", koji raspolaže sa oko 100 ležajeva, u potpunosti je zauzet, a takva je situacija i sa restoranima koji nude prenoćište.

STIŽE ORKESTAR IZ PORTUGALIJE

GUČOM će ove godine prodefilovati i oko 300 trubača. Na finalnom takmičenju učestvovaće 18 orkestara, čiji kapelnici će se boriti za "Zlatnu trubu", dar "Večernjih novosti". Za trubače je obezbeđen smeštaj u novoizgrađenom Domu trubača. Posle više godina, Guča će ugostiti i inostrane trubačke orkestre, a zasad je potvrđen dolazak Portugalaca.

Među onima koji su bili najbrži u rezervaciji smeštaja su uglavnom domaći turisti, uz najveću koncentraciju gostiju iz Crne Gore i Republike Srpske.

- Ove godine, na naše iznenađenje, imamo najavljenih nekoliko grupa turista iz Mađarske. Tradicionalno, očekujemo goste iz Slovenije, Poljske, Francuske... Sabor se ove godine vraća na stazu stare slave, a to su prepoznali i gosti koji su nekada pohodili malu dragačevsku varoš, koja se preko noći pretvara u centar sveta, u trubačku prestonicu - rekla nam je direktorka Turističke organizacije.

Opština Lučani raspolaže i sa pet seoskih domaćinstava čiji su smeštajni kapaciteti već sada, takođe, popunjeni u vreme održavanja Dragačevskog sabora trubača. Pored toga, i u Čačku i okolnim mestima beleži se povećana potražnja smeštaja u dane Sabora u Guči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)