"ŽIVI I ZDRAVI" KAO DOTICANJE FELINIJA: U Boki Kotorskoj završeno snimanje drugog filma Ivana Marinovića

V. V.

02. 07. 2022. u 11:15

DRUGI film reditelja i scenariste Ivana Marinovića "Živi i zdravi", sniman je kao i nagrađivani Marinovićev prvenac "Igla ispod praga" na poluostrvu Luštica, ali i u ekskluzivnom kompleksu "Portonovi" i u hercegnovskom starom gradu.

ЖИВИ И ЗДРАВИ КАО ДОТИЦАЊЕ ФЕЛИНИЈА: У Боки Которској завршено снимање другог филма Ивана Мариновића

Foto Promo

Snimanje je završeno za 33 dana, uz veliko zadovoljstvo brojne ekipe oduševljene ambijentom, uslovima u kojima su radili, ali i atmosferom.

Živopisna mediteranska komedija prati uzbudljive događaje pre i tokom jedne svadbe.

Zaplet počinje kada buntovna mlada, dva dana pred venčanje, odluči da odustane od udaje.

Mladoženjin otac ne dozvoljava da se venčanje otkaže, a veliko slavlje pretvara se u "farsu" sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem, dinamitom, pucanjem, kako tradicija i običaji ovog kraja nalažu.

Film je okupio glumačku ekipu celog regiona. U glavnoj ženskoj ulozi (Dragana) je Tihana Lazović. Mladoženju Moma igra hercegnovski glumac Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan, a mladoženjine roditelje Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić. U ulogama mladinih roditelja su Mirjana Joković i Dejan Đonović, a Dragana Dabović igra kumu.

- Volim da se smejem, ali se ne smejem lako - priča Mirjana Joković i dodaje da voli životni humor koji ima veze sa prepoznavanjem istine.

- Kada sam pročitala scenario za film "Živi i zdravi", bio je prisutan ne samo jedan dublji smeh, već se osećala ogromna ljubav prema ljudima o kojima Ivan Marinović govori, prema mentalitetu koji je toliko tačan da je univerzalan. To je za mene postao izazov - kako napraviti ovu priču bogatom, blesavom i drugačijom od drugih, a da se provuče jedna crta ozbiljnosti u vezi sa životnim dilemama sa kojima se likovi u ovoj priči susreću.

Tihana Lazović kaže da je Marinovićev scenario nešto najbolje što je pročitala u poslednjih nekoliko godina.

- Ono što me je najviše privuklo jeste činjenica da je muški scenarista i reditelj napisao tako moćne i slojevite ženske likove, to je na našim prostorima redak slučaj - kaže Lazovićeva.

Ističe i da je vrlo brzo nakon što je dobila ulogu Dragane, počela da komunicira sa Marinovićem, a osećaj da ga poznaje jako dugo proistekao je iz činjenice da se on nalazi u svom scenariju.

- Shvatila sam koliko je talentovan, pametan, duhovit i blag čovek. Bilo mi je jasno da ćemo se razumeti i da će nam saradnja biti laka i tako je i bilo.

Reditelj i scenarista Ivan Marinović, Foto Promo

Goran Bogdan komentarisao je da je dodir sa filmom "Živi i zdravi" za njega bio "kao da se dotičem Felinija".

- Ivana Marinovića, reditelja i scenaristu filma, poznajem godinama i saradnja tokom snimanja je bila baš onakva kakva sam i mislio da će biti. Bio je to lagani prelaz iz maštanja tokom čitanja ovog duhovitog teksta u jedan svet koji zajedno gradimo. Ista osećanja me drže i sada. Svi znamo koliko je težak razvojni put od scenarija do snimanja, ali kako se snimanje završilo, ništa se nije promenilo - rekao je Bogdan.

PREMIJERA SLEDEĆE GODINE

"Živi i zdravi" je crnogorski film kompanije "Adrijatik vestern", a partneri su "Sense prodakšn" iz Srbije, "Analog vižn" iz Češke, "Kinorama" iz Hrvatske, "Krug film" iz Severene Makedonije i "Spok film" iz Slovenije. Film je dobio podršku Filmskog centra Crne Gore, Opštine Herceg Novi, rizorta "Portonovi", hercegnovske Turističke organizacije, Filmskog centra Srbije, Češkog filmskog fonda, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Filmske agencije Severne Makedonije, Slovenskog filmskog centra, "Eurimaža", Kreativne Evrope MEDIA i "Si sinema netvork".

Još u toku nastanka, projekat "Živi i zdravi" osvojio je dve nagrade: Kšištof Kješlovski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Ekselens avord u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Premijera filma se očekuje tokom 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BIO JE MILJENIK ŽENA: Gde je danas Nebojša Bakočević?