UVEK SAM ŽELEO DA DAN POČNE PO PODNE: Boris Bizetić, tvorac "Rokera s Moravu", penzionerske dane provodi sa porodicom

J. Ž. SKENDERIJA

02. 06. 2022. u 18:08

SA 20 godina imao je stotinu napisanih pesama, ali i petlju da priđe tada najvećoj jugoslovenskoj muzičkoj zvezdi Mikiju Jevremoviću i ponudi mu svoju pesmu. Uz refren "Ako jednom vidiš Mariju, ti joj reci da je volim..." pevala je tada cela bivša Juga. Veliki Miki je i uz hitove "S kim si sada kad je tužno vreme", "Narcisi plaču"... mamio uzdahe mnogih dama, a mlađani Boris Bizetić je započeo veliku muzičku karijeru.

УВЕК САМ ЖЕЛЕО ДА ДАН ПОЧНЕ ПО ПОДНЕ: Борис Бизетић, творац Рокера с Мораву, пензионерске дане проводи са породицом

Foto Privatna arhiva

Njegove kompozicije snimali su kasnije Đorđe Marjanović i Dragan Stojnić, junaci njegovog detinjstva. Nedavno je obeležio pet decenija karijere, kompozicije su mu prodate u više od tri miliona primeraka i jedan je od retkih autora koji može da se pohvali da je pisao tekstove, aranžirao, glumio, uređivao, vodio radio i TV emisije. Bio kantautor i pesnik, komponovao muziku za oko 40 pevača pop muzike bivše Jugoslavije.

Većini je on, ipak, najpoznatiji kao osnivač i član čuvene grupe "Rokeri s Moravu". Njegove duhovite muzičke parodije sa folklornim prizvukom, ali veoma ozbiljne, sa kritičkim osvrtom na društvo, pevale su se u gotovo svakoj kući. Prepoznatljivi po šajkačama i drugim tradicionalnim elementima "Rokeri" su 1977. sa pesmom "Stojadinka ovce šiša" postigli ogroman uspeh posle koga niko godinama nije mogao da ih zaustavi. Tako je posle sedmogodišnjeg kompozitorskog i kantautorskog delovanja, od "Ako jednom vidiš Mariju" do "Da sam tvoje zlato oko vrata", usledilo 14 godina angažmana sa čuvenom grupom.

Boris Bizetić je danas uveliko u penziji. Živi onako kako je i sam nekada ranije priželjkivao. Kaže, nema poslovne obaveze i ne gleda na sat. Dan mu počinje po podne, u njegovom kraju, na beogradskom Dorćolu, gde voli da prošeta, ide u nabavke i ćaska sa ljubaznim prodavcima.

- Počinjem prelistavanjem najnovijih vesti, a onda sačekam prenos neke fudbalske utakmice. Negde pred ponoć, za moju suprugu Magdalenu i mene kreće celonoćno druženje: gledamo serije i filmove po svom izboru preko kompjutera sa kratkim pauzama za klopu - otkriva Boris kako provodi vreme kao penzioner.

I danas, kaže, ima vremena za muziku, ali samo za tuđu, i to onu iz prošlosti. U kući Bizetića se ona svakodnevno sluša i na repertoaru su različiti žanrovi, a na pitanje da li komponuje odgovara:

- U Autorskoj agenciji je registrovano preko 870 mojih muzičkih dela. Sva su zabeležena na pločama, diskovima, video-trakama i filmu. U periodu od 1971. do 2021. objavljena su 42 moja kantautorska albuma i uz to 32 singl ploče sa kompozicijama na kojima pevam i sviram. Mislim da je to dovoljno od mene.

Pisao je Boris stihove za svaku životnu situaciju, pratio ono što je u određenom trenutku bilo aktuelno, a provlačile su se teme u kojima su u fokusu bili bračni, ljubavni, komšijski odnosi, a na kraju i političke teme.

Mislio je, kaže, da su njegovi mnogobrojni saradnici ujedno i prijatelji, ali nikada nije kasno da čovek shvati istinu. Ponosan je na rezultat svog dugogodišnjeg rada, mnogobrojne koncertne turneje, izuzetne diskografske tiraže, više od hiljadu TV emisija čiji je autor, sedam objavljenih knjiga...

- Ali, posle svega, najveće priznanje stiže od slušalaca i gledalaca koji izražavaju svoje simpatije putem društvenih mreža i u ličnim kontaktima na ulici, gde gotovo uvek čujem "Hvala vam, vi ste obeležili moje detinjstvo i mladost."

Manje je poznato da je Bizetić svojevremeno izmislio ime za tonski studio, a time i za televiziju Pink, a svoju nadarenost za TV dokazao je emisijom "BB šou", za koju je dobio dva Oskara popularnosti...

- "BB šou" je emitovan za osam godina u više od 500 epizoda. Vidim da se i danas rado gledaju na jutjub-kanalu moji junaci Slavujka, Baki, kelner Gojko...

Kod Borisa odavno ne postoji dilema da li da se vrati na TV ekrane ili ne. Kategoričan je u negativnom odgovoru. Dovoljno je, kaže, što ponekad gostuje kada ga pozovu.

- Uživam u penziji koja mi je omogućila da se aktivno družim sa ženom, ćerkama i zetovima i najvažnijim članom naše porodice, unukom Anabelom - kaže Bizetić.

NENADMAŠNI "ROKERI"

"ROKERI s Moravu" su za Borisa Bizetića i danas nenadmašni. U bar nekoj od 220 pesama, koliko je napisao za ovu grupu, svako može da pronađe svog rođaka, komšiju, pa čak i sebe.

- Svedok sam da nove generacije otkrivaju tu vrstu muzičke parodije. Pišu mi da rado slušaju te stare hitove na svojim okupljanjima - priča bivši "roker".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)