ODLAZAK MIŠELA BUKEA: Francuski glumac preminuo u 96. godini

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

14. 04. 2022. u 09:36

MIŠEL Buke, jedan od najvećih francuskih glumaca, preminuo je juče u 96. godini u Parizu.

ОДЛАЗАК МИШЕЛА БУКЕА: Француски глумац преминуо у 96. години

Foto: Printscreen/Jutjub/INA Stars

Nosilac je Legije časti, proglašen je najboljim evropskim glumcem 1991, dobio je dva "Cezara" za najboljeg glumca 2002. i 2006. godine, kao i dva "Molijera" 1998. i 2014...

Upravo u pozorištu je ostvario svoje najzapaženije role, naročito tumačeći Molijerova dela. Na filmu, glumio je kod reditelja kao što su An Fonten, Klod Šabrol ili Fransoa Trifo.

Poznat je i po tome što je pozajmljivao svoj markantni glas u mnogim dokumentarnim filmovima. Kod Trifoa bio je privatni detektiv koga je ubio Žan Pol Belmondo u filmu "Sirena iz Misisipija" (1969), u kome je glumila i Katrin Denev, a bio je i "žrtva" Žan Moro u ostvarenju "Mlada je bila u crnom" (1968).

Kod Klod Šabrola bio je muž "Neverne žene" (1969), a imao je i zapaženu rolu u njegovom filmu "Raskid" (1970). Glumio je slikara Ogista Renoara u istoimenom filmu (2012). Za 75 godina karijere ostvario je više od dvesta rola na filmu, televiziji i u teatru.

Poznat je po tome što je odigrao 800 predstava komada "Kralj umire" Ežena Joneska. Povodom Bukeove smrti počast su mu odale mnoge poznate ličnosti iz sveta umetnosti, među kojima i Alen Delon s kojim je između ostalog glumio u filmovima "Dva čoveka" i "Borsalino".

BONUS VIDEO: 

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!