DOBRONAMERNI LJUDI ĆE POMOĆI: Direktor BKM, za "Novosti", o skandalu sa honorarima na "Bir festu"

V. M. P.

26. 03. 2022. u 12:00

PREDSTAVNICI rok grupa koje su svirale na "Bir festu" na beogradskom Ušću, sredinom avgusta prošle godine, a za svoje nastupe, uprkos potpisanim ugovorima nisu do danas isplaćeni, sreli su se juče sa direktorom "Beogradske kulturne mreže" (BKM), organizatorom te manifestacije, kako bi pronašli rešenje u vezi neisplaćenih honorara.

ДОБРОНАМЕРНИ ЉУДИ ЋЕ ПОМОЋИ: Директор БКМ, за Новости, о скандалу са хонорарима на Бир фесту

Jedino je Bregović dobio ceo honorar, Foto M. Anđela

 Osim najveće zvezde prošlogodišnjeg "Bir festa" Gorana Bregovića, koji je nastupio kao "Bijelo dugme" sa svojim muzičarima, Bugarkama pratećim vokalima i pevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem, gotovo nijedan bend nije dobio honorar za nastup, iako im na ugovorima piše da je rok isplate bio 31. avgust 2021. Tačnije, dobili su u novembru neznatni deo, a ostatak - nikad! Reč je o "Goblinima", "Kerberu", Blaži i "Kljunovima", "Ateist repu", "I-pleju", "Ritmu nereda", "Del arno bendu", "Električnom orgazmu", "Kandi, Kodži i Nebojši", "NBG", "JU grupi", "Deci loših muzičara", "Jorgovanima", "Siks peku", Nikoli Vranjkoviću...

Foto M. Anđela

Kako je za "Novosti" juče rekao Vladica Radević, direktor BKM, verovatnoća je 80 odsto da će preko vikenda naći rešenje za neisplaćene honorare. Na pitanje zašto ugovori nisu ispoštovani ni posle sedam meseci, Radević je za naš list odgovorio:

- Zbog finansijskih problema matične kuće i krovnih firmi koje su bile uključene u organizaciju. Lično se grozno osećam što je ovako ispalo, jer je moja ideja bila da posle dve godine nesviranja usled pandemije korone, na "Bir festu" nastupi što više bendova.

I publika i muzičari su bili željni svirki, jer su za te dve godine muzičari bili najviše pogođeni.

Radević naglašava da mu ovo nije prvi festival koji je organizovao, da je, na primer učestvovao u dovođenju Erika Kleptona i Boba Dilana u glavni grad Srbije, te da do "Bir festa" nije imao nikakve repove iza sebe.

- Naći ćemo neko rešenje - ističe Radević.

- Dobronamerni ljudi, čija vam imena ne mogu otkriti, ulažu veliki napor da se neisplaćeni honorari isplate bendovima.

REŠENjE ISPLATA UNAPRED?

DA li će ove godine biti održan "Bir fest", ostaje da vidimo, jer muzičari poučeni ovim lošim iskustvom sa neisplaćenim honorarima, mogu s pravom da zahtevaju da im se novac plati unapred, pre nego što festival počne, baš kao što ne postoji strani bend koji dođe u Srbiju, a da nije plaćen u celosti unapred. Činjenica je i da organizatori festivala često ucene mladi bend kako im je to idealna reklama, i da treba da im je čast što će svirati. Mnogi korisnici društvenih mreža pružaju podršku zakinutim grupama i pozivaju na bojkot "Bir festa", na koji je bačena ljaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

KAKO SE PRAVILNO KUVAJU I PRŽE JAJA: Saveti kuvara - 11 grešaka koje svi pravimo