PLATITE HONORARE ILI ĆEMO NA SUD: Rok grupe koje su svirale na "Bir festu" prošle godine, još nisu dobile novac za nastupe

V. M. P.

25. 03. 2022. u 10:45

VEĆINA rok bendova koji su prošle godine sredinom avgusta nastupili na beogradskom "Bir festu" na Ušću, a među kojima su, između ostalih, i grupe "Goblini", "NBG", "Del arno bend", "JU grupa", "Galija", "Kerber", "Deca loših muzičara", "I-plej", "Kanda, Kodža i Nebojša", "Ritam nereda", "Električni orgazam", Nikola Vranjković i "Jorgovani", obavestila je juče javnost preko svojih profila na "Fejsbuku", da im do danas organizatori i osnivači te manifestacije, "Beogradska kulturna mreža", nisu u celosti isplatili honorare, da se prave mrtvi ne obaveštavajući ih gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada će biti isplaćeni.

ПЛАТИТЕ ХОНОРАРЕ ИЛИ ЋЕМО НА СУД: Рок групе које су свирале на Бир фесту прошле године, још нису добиле новац за наступе

Foto M. Anđela

- Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije korone, rad bio onemogućen, pa time i prihodi - navodi se u saopštenju koje su podelili bendovi. - Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguju novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu. Na ovaj način "Bir fest", na kome je sviralo više od 60 bendova, nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja. Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori. Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko "Bir fest" zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim - javna i duboka. Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi.

Foto Milan Maricic/ATAImages

Goblini

Rokeri se, na kraju saopštenja, pitaju da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom. A u ugovoru stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021.

Gitarista grupe "NBG" Aleksandar Karapandžić potvrdio je juče za "Novosti" da je njegov bend u novembru prošle godine dobio delić honorara, a da odgovor na pitanje kad stiže ostatak, nisu dobili.

- Unazad nekoliko godina, naš bend je uvek bio ispoštovan što se tiče honorara, a pretposlednji put kada smo nastupali na "Bir festu", novac smo dobili u roku od nedelju dana na žiro-račun - kaže Karapandžić. - I prošle godine su sigurno imali novac da isplate izvođače. Bili smo strpljivi, ali nećemo više da čekamo. Narednih dana videćemo da li ćemo protiv organizatora podneti zajedničku tužbu ili ćemo ih tužiti pojedinačno.

Foto M. Anđela

Kerber

Gotovo identičnu priču čuli smo i od frontmena niške rok grupe "Kerber" Gorana Šepe Galeta. I njima je početkom zime uplaćena neznatna svota honorara, a pun iznos još nisu dobili.

ORGANIZATOR BEZ KOMENTARA

MADA smo juče pokušavali da dobijemo komentar od "Beogradske kulturne mreže", organizatora "Bir festa", koja je ugovore sa izvođačima navodno sklapala preko firme Be Responsible, direktor BKM se nije javljao na naše telefonske pozive, niti je odgovorio na SMS poruku da li će izvođačima isplatiti honorare. Jedan od vlasnika BKM Dragan Marinković, čuvši naše pitanje, kratko je odgovorio da to nije baš tako kako je predstavljeno, ali da on nije zadužen za izjave i uputio nas je na direktora. Inače, na zvaničnom sajtu "Bir festa" nema ničega (arhiva, kontakt, vesti, fotografije...) osim zamrznute slike sa spiskom učesnika prošlogodišnjeg festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati