SAD KUPILE "EVROSONG": Prvi izbor za "Pesmu Amerike", američku verziju "pesme Evrovizije"

V. N.

27. 01. 2022. u 11:56

AMERIČKA verzija "Evrosonga" - "Pesma Amerike", biće održana od 21. marta do 9. maja, svakog ponedeljka tokom osam nedelja, najverovatnije u Los Anđelesu ili Atlanti, a prava za emitovanje obezbedila je televizijska mreža En-Bi-Si.

САД КУПИЛЕ ЕВРОСОНГ: Први избор за Песму Америке, америчку верзију песме Евровизије

Lajonel Riči, Riki Martin i Keti Peri, Foto EPA

Na prvom izboru za "Pesmu Amerike" takmičiće se predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet teritorija i glavnog grada Vašingtona. Takmičenje će se odvijati u tri faze - kvalifikacije u tri runde, polufinala i finale koje je zakazano za 9. maj, dan pre prve polufinalne večeri na 66. "Pesmi Evrovizije" u Torinu. Pobednika će izabrati žiri i publika.

Lajonel Riči, Riki Martin i Keti Peri, Foto EPA

Producenti Krister Bjerkman i Ola Melcig, koji su ranije producirali "Evrosong", najavili su na jednoj od konferencija za medije na "Evrosongu" u Izraelu 2019. da su uspeli da dobiju prava od Evropske radiodifuzne unije (EBU) da produciraju "Pesmu Evrovizije" za američko tržište, u nadi da će takmičenje pomoći pri ujedinjenju politički rasturenih SAD. Na takmičenju koje se najavljuje kao "najveći muzički program uživo koji je Amerika ikada videla", učestvovaće profesionalni muzičari, od solo umetnika, preko dueta, di-džejeva ili grupa do šest članova, sa originalnim pesmama svih žanrova, koje do sada nisu izvođene. Poslednju reč kada se radi o tome ko će predstavljati koju državu ili teritoriju, ipak, imaju producenti. Američki mediji spekulišu da bi na "Pesmi Amerike" mogli da se takmiče i Lajonel Riči (kao predstavnik Alabame), rokerka Stivi Niks (Arizona), grupa "Ivanesens" (Arkanzas), Keti Peri (Kalifornija), Britni Spirs (Luizijana), Stivi Vonder (Mičigen), Riki Martin (Portoriko)....

Doskorašnji supervizor "Evrosonga" Jon Ola Sand rekao je da će, u zavisnosti od toga kako se "Pesma Amerike" bude razvijala, EBU odlučiti mogu li SAD da učestvuju na "Pesmi Evrovizije", kao pridružena članica.

Foto Instagram/eurovisionserbia_official

SRBIJA U DRUGOM POLUFINALU

PREDSTAVNIK Srbije na 66. "Evrosongu" u Torinu, čiji je moto "Zvuk lepote", nastupiće druge polufinalne večeri 12. maja, pod rednim brojem četiri. U istoj grupi od republika bivše SFRJ, takmiče se još Crna Gora i Severna Makedonija, dok će u prvom polufinalu 10. maja, prolaz u finale 14. maja pokušati da izbore Hrvatska i Slovenija. Srbija će svog predstavnika izabrati 5. marta, a u konkurenciji je 36 kompozicija. Zanimljivo je da je Stefan Zdravković, poznatiji kao Princ od Vranje, odustao od učešća na festivalu "Pesma za Evroviziju", pa će numeru "Ljubi svog čoveka" Leontine Vukomanović na takmičenju izvesti Tijana Dapčević (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)