ŽELELI I DOBILI "LUDNICU": Pre 32 godine, zadarska pop grupa "Riva" u Lozani donela jedinu pobedu SFRJ na "Evrosongu"

D. B.

23. 05. 2021. u 06:45

SVAKI "Evrosong" nam izmami setna sećanja na prvu i, za sada, jedinu pobedu Srbije, 2007, kada je Marija Šerifović u Helsinkiju pevala "Molitvu", ali, kod malo starijih, i na 1989. godinu.

ЖЕЛЕЛИ  И ДОБИЛИ ЛУДНИЦУ: Пре 32 године, задарска поп група Рива у Лозани  донела једину победу СФРЈ на Евросонгу

Foto Arhiva "Novosti"

Tada je zadarska grupa "Riva", izvodeći numeru Rajka Dujmića Rock me, slavila u Lozani, i to je bio jedini trijumf SFRJ na ovom takmičenju. Članovi grupe bili su Emilija Kokić, Dalibor Musap, Zvonimir Zrilić, Nenad Nakić i Boško Colić.

Pesma Rock me izabrana je kao najbolja od 16 kompozicija na "Jugoviziji" 4. marta 1989. u Novom Sadu, a takmičenje u Švajcarskoj održano je 6. maja. "Riva" je skupila 137 poena, a najbliži konkurenti su bili Velika Britanija i Danska. Jugoslavija je tako trijumfovala posle 24 godine učestvovanja na prestižnom takmičenju. To je donelo veliku radost od Vardara do Triglava, a, naravno, posebno u Zadru i okolini, o čemu su tada ovako pisale "Novosti":

- Više stotina mladih Zadrana brzo se okupilo na ulicama i Narodnom trgu, skandirajući uspehu svojih sugrađana, bratstvu i jedinstvu jugoslovenskih naroda i narodnosti. Pevala se pobednička pesma. Čule su se i petarde, a na licima mnogih nisu se mogle sakriti suze radosnice.

Kako se navodi u tekstu, donedavno anonimna, čak i u svom gradu nedovoljno afirmisana grupa "Riva", odjednom je postala poznata širom Jugoslavije i sveta. Slavilo se i u Zagrebu, a tamošnji aerodrom pružao je sliku iz holivudskih filmova. Narod je čekao sletanje aviona iz Švajcarske, na svakom koraku bili su snimatelji, a sve je "pucalo" od uzbuđenja i napetosti.

"TV revija" u izdanju od 12. maja 1989. navodi da je prva pobeda na "Pesmi Evrovizije" više iznenadila Jugoslovene, nego Evropu i svet, uz podsećanje da tako nešto nije pošlo za rukom ni Danijelu Popoviću, "Novim fosilima", "Srebrnim krilima", Vajti, pa ni Zdravku Čoliću. Kako je pisala "Politika", na mladim muzičarima nije se primećivao umor ni posle paklenih šest dana u Lozani, gde se od svakodnevnih obaveza nije znalo za odmor. O pobedi Zadrana pisala je i "Borba", gde se navodi da su se do sada na pobedničkom postolju izređale gotovo sve muzički jake zemlje, "pa je valjda red došao i na Jugoslaviju".

NAJVEĆI TREMA TOKOM GLASANjA

PRESREćNA zvezda grupe Emilija Kokić rekla je, posle velikog trijumfa, da je sve ovo "jedna velika fantazija".

- Iskreno rečeno, nisam to očekivala - priznala je pevačica koja je kasnije ostvarila zapaženu solo karijeru.

- Svi smo verovali u tu pesmu, živeli smo ovih poslednjih dana za nju, ali nadali smo se plasmanu do desetog mesta. Pobedi - ne. Imala sam najveću tremu kada se glasalo.

Vođa "Rive" Dalibor Musap, pred sam odlazak u Lozanu, otkrio je očekivanja grupe:

- Plasman do desetog mesta bio bi zadovoljavajući, do šestog izvrstan, a iznad toga, ludnica.

Tada ni on, niti bilo ko iz grupe, desetak miliona Jugoslovena pred TV ekranima i 600 miliona gledalaca širom sveta koji su pratili prenos, nisu mogli da pretpostave da će se baš ta ludnica i desiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)