SLAVLJE UZ TRPEZU LJUBAVI: Bilja Krstić o Božiću nekad i sad, Srpskoj novoj godini, jubileju "Bistrik orkestra"...

Vesna PANTELIĆ

07. 01. 2022. u 08:00

CENjENA etno-umetnica Bilja Krstić, koja sa svojim "Bistrik orkestrom" važi za najpriznatijeg predstavnika srpske vorld mjuzik scene u svetu, i zahvaljajući kojoj je autentična balkanska muzika stigla do Rima, Sao Paula, Vašingtona, Džakarte i Balija, Badnji dan i Božić proslaviće u svom stanu u Beogradu, gde živi sa mlađom ćerkom Lenkom.

СЛАВЉЕ УЗ ТРПЕЗУ ЉУБАВИ: Биља Крстић о Божићу некад и сад, Српској новој години, јубилеју Бистрик оркестра...

Foto V. Danilov

Pripremiće prazničnu trpezu, koja Bilju podseća na trpezu iz njenog detinjstva i mladosti, a Lenka će dodati i neki novi recept. Stan su okitile ukrasima koje su same napravile, mada ima i kupovnih.

- Badnje veče proslavljamo u stanu, samo nas dve, Lenka voli da čuje još neku zanimljivu porodičnu priču, a malo i zapevamo - kaže, za "Novosti", Bilja.

- Na božićni ručak nam dolaze najdraži gosti, unuka Noa, ćerka Milica i zet Miloš, i pas Nana. To je najradosniji dan u našem domu. Trpeza je puna đakonija: supa, salate, sarmice sa mesom, pečenje i kolači. Slušamo božićne pesme, naše i strane, a obavezno budu i karaoke.

Najviše nas raduje i zabavlja Noa, kad otvara poklone.

U roditeljskoj kući u Nišu, gde je rođena i živela 18 godina, poslednji dan božićnog posta, Badnje veče, i najradosniji hrišćanski praznik Božić, proslavljali su se uz trpezu ljubavi:

- Bilo je svega, od posne hrane za Badnje veče, do čuvenih maminih specijaliteta iz našeg kraja, punjene suve crvene paprike, sarme, savijača pita sa krompirom i prazilukom i pečenje. Česnica obavezno. Najviše sam se radovala tatinom specijalitetu, ćufte od ribe u pasulju. Otac je bio strastveni ribolovac, majstor za razna jela, a te riblje ćufte su bile nešto posebno i fantastično. Badnjak je donosio otac iz sela Dolac, gde je rođen i gde je radio na železničkoj stanici kao otpravnik vozova, a položajnik je bio naš rođak, a ponekad i tata.

Božić se provodi u krugu porodice, pa pitamo Bilju zašto se onda porodica kao institucija konstantno urušava.

- Mnogo je toga uticalo da se tradicionalne vrednosti, poslednjih godina potisnu, i da polako i nestaju - smatra umetnica.

- Tradicionalna porodica je u velikom problemu, jer modeli i uzori koji su nam predstavljani kroz razne medije, veličaju sasvim suprotne vrednosti. Potrebno je očistiti taj prostor i ponuditi slike koje pokazuju sigurnost i toplinu porodičnog doma, da se promovišu dobre stvari, knjige, filmovi, muzika. Veoma je važno da se borimo i vratimo na pravi put, da u ovom nestabilnom vremenu sačuvamo stabilnu i jaku porodicu.

Za doček srpske Nove godine Bilja i "Bistrik" održaće koncert u Amfiteatru NIS u Novom Sadu, kome se, kako nam kaže, mnogo raduje.

- Repertoar je pripremljen, premijerno ćemo pevati dve pesme sa novog albuma, dok je "Šanko si Bonka zalibi" deo odjavne špice serije "Crna svadba". Biće poznatih pesama sa naših pet albuma koje publika voli, a mi ih izvodimo, evo, već 20 godina. Kada su u pitanju stare pesme, vezane za božićne praznike, najviše je bilo onih posvećenih badnjaku. Kažu da se srpska Nova godina slavila između dva svetska rata kod kuće, imućniji su išli na balove, a neki odlazili u poznate kafane gde su se pevale vesele pesme. Najviše pominju Mijata Mijatovića, da je umeo da napravi sjajnu atmosferu za doček.

"Bistrik orkestar" je lane napunio 20 godina, ali je korona sprečila da se jubilej prigodno obeleži. Bilja veli da su mnogo toga isplanirali, a neke nastupe pomerili ili otkazali.

- Zadovoljni smo jer smo pripremili novi album koji ćemo ove godine objaviti. Ovih dana je na RTS prikazan dokumentarni film "Sedam sati udara" o "Bistriku", koji smo snimili u avgustu i sa kojim obeležavamo 20. rođendan. Ponovo smo pomerili koncert u Londonu za 2. februar 2023, ali ćemo, posle Novog Sada, 25. januara biti u Sokobanji. Čekamo nove datume za Banjaluku, Podgoricu, Budimpeštu i Beč. Nadamo se da ćemo i ove godine održati koncerte na festivalu u Sirogojnu, a volela bih da ovog leta imamo veliki jubilarni koncert u Beogradu sa gostima.

RADILA MUZIKU ZA SERIJU "CRNA SVADBA"

NAKON muzike za filmove "Zona Zamfirova" i "Branio sam Mladu Bosnu", Bilja je sa Mikijem Stanojevićem uradila i muziku za seriju "Crna svadba". Kaže da su to različita iskustva.

- Ponosna sam i presrećna što je film "Branio sam Mladu Bosnu" dobio najveće priznanje za muziku, Gran pri na "Sofestu", važnu potvrdu da smo je zaista uradili dobro - naglašava Krstićeva.

- I rad na muzici za seriju "Crna svadba" je bio veoma zahtevan i inspirativan. Eksperimentisali smo sa različitim atmosferama, bojama, glasovima, vokalima na neutralni slog, koristili nešto iz vlaškog muzičkog folklora, ali i veliki orkestarski zvuk, i tako oslikavali mistiku i dočarali atmosferu velike napetosti koju, inače, serija nosi. Otkrila sam novu ljubav u autorskom radu na filmskoj muzici i muzici za serije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna