ZA VUČIĆA SE SPREMAM KAO ZA ISPIT: Irina Vukotić, voditeljka jutarnjeg programa TV Pink, o karijeri dugoj 20 godina

Snježana Vidačković

16. 10. 2021. u 15:30

NjENO nasmejano lice krasi male ekrane punih 20 godina. Karijeru koju nisu obeležili skandali, već vredan rad, profesionalnost i pristojnost počela je kao urednica i voditeljka na Trećem kanalu, sa diplomom Filološkog fakulteta.

ЗА ВУЧИЋА СЕ СПРЕМАМ КАО ЗА ИСПИТ: Ирина Вукотић, водитељка јутарњег програма ТВ Пинк, о каријери дугој 20 година

Foto Privatna arhiva

Vodila nas je kroz razne TV formate - "Ples sa zvezdama", "Veliki Brat", "Sve za ljubav", "Žene", a poslednje tri godine skrasila se u jutarnjem programu TV Pink gde je, kako kaže, svoj na svome.

Zajedno sa kolegom Žikom Nikolićem, Irina Vukotić "budi" gledaoce nekoliko puta nedeljno, pretresajući domaće i svetske aktuelne političke, društvene, ekonomske teme. Tokom višesatnog programa uživo, prekoputa nje sede različiti gosti - najviši državni funkcioneri iz Srbije i regiona, sportisti, pevači, glumci, ali i obični ljudi neobičnih sudbina. Veli nam da joj je najveći kompliment kada joj kažu da ima stav i da najdirektnije, a često i neprijatno pitanje "upakuje" da ne zvuči uvredljivo. Za rođendanski broj "Novosti" Irina priča kako se priprema za emisiju, ko je najzahtevniji sagovornik, kako se neguje, a otkrila nam je da li ćerka Iskra želi da krene maminim stopama.

Koliko je odgovorno, ali i stresno voditi emisiju koja ide uživo i traje nekoliko časova?

- Radim veoma odgovoran posao, gde se meri svaka izgovorena reč, često se komentariše i izraz lica, a kamoli pitanje koje postavim. Čitam mnogo, pratim sve domaće, regionalne i svetske medije i trudim se da događaje sagledam iz različitih uglova. Nemam taj luksuz da dugo razmišljam "šta sad da radim" jer su to situacije u kojima jesi ili ili nisi sposoban da reaguješ u trenutku, ali i to zavisi od tvoje ličnosti, stava, karaktera...

Nedavno sam se, zbog smrti dragog prijatelja, poznatog glumca, isplakala za vreme reklama, a onda nastavila da vodim program. Dešavalo se da dobijem pozive od urednika nekih medija koje su pominjali moji gosti, na način na koji se to njima nije svidelo. U takvim razgovorima, trudim se da objasnim šta je moja uloga i da kao voditelj uvek reagujem na bilo kakve psovke i pretnje koje moj sagovornik izgovara. U javnom prostoru treba da se održi kodeks ponašanja i izražavanja. Bilo je situacija kada, u toku programa, dobijem privatnu poruku koja me uznemiri ali gledaoce to ne zanima, oni nas prate kako bi se edukovali, zabavili i informisali, a voditelj je tu da bude profesionalac u svakom trenutku.

Ko vam je dosad bio najzahtevniji sagovornik?

- Ne krijem da se za mnoge razgovore spremam kao za ispit. Izuzetno je zahtevno intervjuisati predsednika Vučića, jer u startu znate da sve teme koje ste pripremili mogu da odu u drugom smeru, već posle prvog pitanja. Predsednik je svestran, uverljiv, nepredvidiv, kao govornik i sagovornik. Zato je poseban izazov pitati ga nešto i citirati izjave koje se odnose na njega i njegovu politiku, a da on to već nije video ili pročitao. Trudim se da saslušam sagovornika i ukoliko procenim da je ono čega se dotakao bitno i zanimljivo, odustajem privremeno od onog što sam pripremila i pratim tu priču. Zato je neophodno biti potkovan informacijama. Veoma mi je važno da nemam nadobudni stav ili svađalački ton sa kojim neki nastupaju u želji da privuku pažnju ili ostave utisak. U poslednje vreme, često možemo da čujemo voditelja kako kaže "ovo je moja emisija, ja se ovde pitam". I kad nam neko dođe u kuću, sigurno mu nećemo reći "e, ovo je moj dom i nemaš pravo na drugačije mišljenje". Nikad nisam cenila "ja pa ja" stav, već uvek u prvi plan stavim gosta i toga se držim od početka.

Da li biste do kraja radnog veka ostali u jutarnjem programu? Koje TV forme su vam bliske?

- Uživam radeći jutarnji program u timu profesionalaca naše informativne redakcije. Željko Mitrović mi je jednom rekao da se, iako sam promenila mnogo TV formata, od zabavnih, kulturnih, društvenih, ispostavilo da sam u jutarnjem programu svoj na svome. Rado bih u budućnosti vodila neku emisiju u večernjem terminu, ali otom potom. U muzičkoj redakciji "3K" imala sam priliku da intervjuišem mnoge svetske zvezde na "Egzitu", a danas bih rado razgovarala sa mnogim svetskim liderima. Posebno mi je zanimljiv način na koji je Oliver Stoun uradio intervju sa Putinom, u formi dokumentarca. Takođe, želela bih intervjue sa damama koje deluju da su iz senke, a često putem gestikulacije, mimike kažu više nego mnogi, poput Melanije Tramp, Kejt Midlton, Megan Markl, Brižit Makron... A tu su i Angela Merkel i Ursula fon der Lajen, žene sa zavidnim političkim karijerama.

Vođenje jutarnjeg programa koji počinje u 5.45 zahteva rano ustajanje. Imate li neki ritual pre ulaska u studio?

- Ustajem u 4.15 i ne znam za sebe. Dok dođem u šminkernicu TV Pink i popijem prvu kaficu već dođem sebi i uz pomoć naših divnih frizerki i šminkerki, u sjajnoj atmosferi uđemo nasmejani u studio da gledaocima poželimo dobro jutro. Ne drži me mesto, pogotovo ujutro, pa ne volim dugo šminkanje. Ali, mi smo uigran tim pa naše čarobnice naprave čudo za pola sata. Treba da vidite razliku pre i posle. Veoma vodim računa o negovanju lica i tela. Ležem najkasnije u ponoć, verujem da je zdrav san pola posla, kao i pravilna nega ali i malo sreće sa genetikom. Volim i spa centre, more, reke...samo da sam pored vode. Obožavam Beograd na reci i pored reke. Idem na pilates reformer, dosta šetam, nisam tip koji sedi kod kuće, već sam uvek u nekoj akciji.

HVALA "NOVOSTIMA" ZA ĆIRILICU

SREĆAN rođendan! Da ostanete profesionalni, objektivni, dosledni sebi i novinarskoj profesiji. Hvala što negujete ćirilicu, čuvate naše pismo, nacionalni identitet i tradiciju. Jedan od svojih prvih intervjua dala sam upravo "Novostima" 2001. godine, na početku televizijske karijere na Trećem kanalu.

Mama, ti si strava, a ne užas

DA li ćerka Iskra pokazuje interesovanje za medije ili ima neke druge afinitete? Gleda li vaše emisije?

- Kad je bila mala, Iskra je znala da kaže "mama, ti si strava, ali ne i užas" i svi bismo se smejali. Radila sam na tome da imamo međusobno poverenje i da zna da sam joj bezgranična ljubav i podrška. Ona je vesela, duhovita, emotivna umetnička duša. Ide na glumu, slika, voli odbojku. Kada imam slobodan dan, nas dve vozimo bicikle pored reke. Po lepom vremenu pređemo i po 10, 15 kilometara. Meni je, kao i svakoj mami, najvažnije da je zdrava, srećna i da ostane čista dečja dušica. Dobrota će spasti svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna