NAGRAĐEN ZA PLASTIČNOG MEMEDOVIĆA: Priznanje srpskom umetniku Andreju Josifovskom u Briselu za delo od - flaša

V.N.

19. 09. 2021. u 10:30

BEOGRADSKI umetnik, arhitekta i zidni slikar Andrej Josifovski, poznat pod nadimkom Pijanista, osvojio je u Briselu nagradu za umetničko dostignuće godine, za portret Jovana Memedovića napravljen od 4.000 plastičnih flaša na Savi.

НАГРАЂЕН ЗА ПЛАСТИЧНОГ МЕМЕДОВИЋА: Признање српском уметнику Андреју Јосифовском у Бриселу за дело од - флаша

Foto Petar Šarčev

Na četvrtoj dodeli nagrada "Budućnost Evrope u nastajanju" odata su priznanja najboljim pojedincima, preduzećima i organizacijama iz centralne i istočne Evrope. Prvi put su izbrani pobednici u pet kategorija zasnovanih na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (ljudi, planeta, prosperitet, partnerstvo, mir). Pijanista je trijumfovao u kategoriji "Ljudi - umetnički projekat", a nagradu je dobio za prošlogodišnji rad "Sačuvajmo naš dom", kada je na svetski Dan reka, na Savi uradio portret TV autora i voditelja Jovana Memedovića od plastičnih flaša. Cilj mu je bio da ukaže na zagađenost reka kao ozbiljan problem današnjice.

Foto Nebojša Babić

Umetnik nije prisustvovao svečanoj ceremoniji u Briselu, ali je tim povodom izjavio:

- Ovo je velika pobeda Srbije u svetu umetnosti i kulture. Ovo neverovatno veliko priznanje posvećujem Alekseju, mom najdražem ostvarenju.

Podsetimo, Pijanista, osim što je Beograd ukrasio brojnim muralima, javnost je ustalasao kada je "razapeo" Hrista ofarbanog u zlatnu boju u novobeogradskim blokovima. Mnogo se govorilo i o njegovom portretu Novaka Đokovića na šljaci teniskog terena. Aleksej, kome je Pijanista posvetio veliko evropsko priznanje, jeste sin koga mu je početkom septembra rodila glumica Anja Alač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a