GLEDAM PRAVO I ŽIVIM SVOJ SAN: Pijanista, operski pevač i dizajner Stefan Đoković, za "Novosti", pred nastup u dvorani Kolarčeve zadužbine

M. Ćunković

06. 09. 2021. u 13:12

KONCERT pijaniste Stefana Đokovića sutra (20.00) u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, gde će izvoditi najlepše sonate Ludviga van Betovena i operska dela Franca Lista, odisaće, kako sam umetnik kaže, dramatikom, briljantnošću ali i lirikom.

ГЛЕДАМ ПРАВО И ЖИВИМ СВОЈ САН: Пијаниста, оперски певач и дизајнер Стефан Ђоковић, за Новости, пред наступ у дворани Коларчеве задужбине

Foto Dušan Stević

Krupne reči, ali, Stefanov dosadašnji put predstavlja im jaku zaleđinu. Nastupao je u najvećim svetskim salama poput Karnegi hola i Sanktpeterburške filharmonije, a školovao se za klavir i pevanje u Londonu, Njujorku i Beogradu gde je doktorand završne godine klavira.

- Na koncertu će se naći, pored originalnih dela Lista, transkripcije Šuberta, Hendla i Vagnera - navodi, za "Novosti", Đoković.

- Sviram program koji je tehnički zahtevan i misaon, na način da publika doživljava složenu strukturu kroz sopstveno tumačenje. Tu uvek postoji prostor koji se interaktivno ispunjava emocijom. Postoje razni oblici tišine, a umetnik tišinu oseti kao savršeni sklad u momentu kada se emocije preklope.

Kod Stefana, što se instrumenta tiče, nikad nije bilo dileme.

- Nisam ni pokušao da sviram gitaru ili violinu, na primer. Klavir mi je bio toliko prirodan i drag, da sam komponovao za kamerni orkestar, ali se tu interesovanje za eksperimente i završavalo.

Polivalentnost se, međutim, ogleda u tome što je Stefan izuzetno cenjen i kao operski pevač, ali i kao modni kreator.

- Vrlo rano sam pobeđivao na takmičenju "Zlatna sirena" kao pevač. Posle srednje muzičke škole, prilika za studiranje u Londonu nije se mogla propustiti.

Upitan da odabere omiljenog kompozitora, umetnik kaže da se to tokom godina menjalo.

- Poslednjih godina to je Franc List, čiju sam muziku vremenom veoma zavoleo i posvetio joj se izvodeći brojne resitale njegovih dela. Takođe, muzika Sergeja Rahmanjinova je uvek imala posebno mesto, jer sam upravo slušajući nju rešio da ću se baviti klasičnom muzikom.

A što se tiče operskog pevača...

- Odgovor je lak, Franko Koreli.

Izazov je, kaže Stefan, iz pijanističkog sveta prelaziti povremeno u operu.

- U svetu ili Srbiji, isto je. To, međutim, mnogi ne mogu da urade pa je time taj izazov još veći.

Pandemija korone je promenila planetu.

- Sve naše izvesnosti su preko noći nestale. Bio sam učesnik Nedelje mode u Milanu kada je, dan posle moje uspešne revije u "Palaco Viskontiju" nastao onaj muk. Dan D, rekao bih.

Vratio sam se u Beograd i sve troje, moj otac, pi-ar i ja, bili smo izolovani u svojim stanovima dve nedelje samoinicijativno. Tek kasnije je to putnicima predočavano. To je moj odnos prema pandemiji - striktno poštovanje ljudskih života kroz epidemiološke mere i, naravno, vakcinaciju. A koliko je posao trpeo i trpi i danas, manje je bitno. Obnoviće se sve, ako je zdravog razuma. Umetnik ima šta da radi u vreme izolovanosti.

Problem su bili koncerti, živi i neposredni kontakti sa publikom. Pokušao sam i mislim da sam uspeo da reagujem adekvatno napravivši kvalitetan spot (za Šopenovu "Revolucionarnu etidu", prim. M. Ć.), koji je, kažu, prvi u klasičnoj muzici kod nas. Milionski pregled za kratko vreme me je uverio da sam doneo dobru odluku. Ovog maja sam imao i solistički koncert u Sankt Peterburgu koji je divno prihvaćen, i radujem se ponovnom nastupu pred tom publikom.

Dizajn je proistekao, kako kaže, iz likovnog talenta.

- Crtao sam od ranog detinjstva u dedinom ateljeu. Bio sam ponosan što su moje radove nastavnici izlagali. Susrećući se sa kostimima u operi, poželeo sam da napravim svoje viđenje. Tako je nastala konceptualna revija "Veče u operi", a onda su pozitivne reakcije učinile da proširim delatnost i počnem da zarađujem time. U životu, kao i u umetnosti, bitno je stremiti pravo i izbegavati prepreke sa strane.

Đoković budućnost vidi kao priliku da postigne još više u onome što radi.

- Svestan sam, međutim, da je teško bilo šta predvideti, jer nas okolnosti neprestano opominju. Moram da živim svoj san i da budem optimista.

USKORO NOVA MODNA KOLEKCIJA

POČASTVOVAN je Đoković prilikama da pokaže svoj dizajnerski rad na nedeljama mode u Dubaiju i Milanu.

- Dobio sam nagradu za najboljeg dizajnera visoke mode za 2018, dodelio mi ju je šeik Al Ali - ističe za naš list, Stefan.

- Biti deo te ceremonije je bilo zaista nezaboravno iskustvo. Posle koncerta, od mene možete da očekujete novu kolekciju koja će iz više razloga biti posebna.

ŽELIM DA UPOZNAM NOVAKA

NOVAK Đoković je planetarno proslavio Srbiju, i Stefanovo prezime.

- Nisam ga upoznao, a kao svaki obožavalac i ljubitelj tenisa imam tu želju - kaže za naš list, pijanista. - On je neverovatna ljudska figura, ono najbolje što mladima može da služi kao uzor. Vaspitanje, mentalna snaga, upornost bez granica, to je simbol pravog uspeha danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!