RAŠIĆ DOVEO SVET U ZRENJANIN: Otvorena izložba čuvenog fotografa "Rolingstonsa", Dejvida Bouvija...

M. Ć. - B. G.

01. 07. 2021. u 18:27 >> 18:30

RETROSPEKTIVNA izložba rok fotografija "Pod sjajem zvezda" otvorena je preksinoć u prisustvu autora Branislava Brajana Rašića u Narodnom muzeju Zrenjanina i trajaće do 31. avgusta.

РАШИЋ ДОВЕО СВЕТ У ЗРЕЊАНИН: Отворена изложба чувеног фотографа Ролингстонса, Дејвида Боувија...

Brajan Rašić / Foto Tanjug

- Velika je čast u ovakvoj jednoj instituciji kao što je Narodni muzej imati izložbu - rekao je Rašić prilikom svečanog otvaranja s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, koji je izrazio zadovoljstvo što u njihovom gradu izlaže "svetski priznati rok fotograf". Rašić je potom Salapuru proveo kroz izložbu postavljenu u Salonu Narodnog muzeja, koja sadrži 120 fotografija muzičkih zvezda nastalih u protekle četiri decenije karijere, uz posebno izdvojene odeljke posvećene "Rolingstonsima", Dejvidu Boviju i novom talasu. Prethodno, gradonačelnik je organizovao prijem u čast Rašića. Otvaranju su prisustvovali brojni žitelji grada na Begeju, ali i čuveni muzičari - Žika i Dragi Jelić, Zoran Kostić Cane, Žika Milenković, Ivan Fece Firči, Nikola Vranjković, Voja Aralica, Branko Rosić...

- Ova izložba je verovatno moja najveća do sada - ocenjuje autor. - Izlagao sam širom sveta, ali ovakva retrospektivna izložba nigde nije bila, ove veličine.

Foto Željka Dimić

Rašić je karijeru rok fotografa počeo u muzičkom časopisu "Džuboks" 1979, a već sledeće godine otišao je u Englesku, gde je radio kao fotograf agencije "Reks fičers". Slikao je više od 8.000 koncerata velikih zvezda kao što su Madi Voters, Frenk Sinatra, Čak Beri, Tina Tarner, Ejmi Vajnhaus, Robi Vilijams, Madona, U2.. Bio je zvanični fotograf Dejvida Bovija od albuma Let's Dance (1983), a 2006. je postao i zvanični fotograf "Rolingstonsa".

Foto Marina Pešić

Izlagao je u muzejima i galerijama u svetu, a kod nas se predstavio fotografijama Rolingstonsa "40 PIKS" (2003) u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, izložbom o Dejvidu Bouviju u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (2016). Učestvovao je i na izložbama "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)" i "Tako je talasao novi talas".

Foto Siniša Obrenić

Zoran Kostić Cane

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice i Grad Zrenjanin.

Foto Grad Zrenjanin

Simo Salapura i Brajan Rašić

Izložba je organizovana kao deo gradske manifestacije "Nedelja kulture", u sklopu koje se od 25. juna do 3. jula u Zrenjaninu održavaju brojni muzički, pozorišni i drugi kulturni događaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)