"ŠESTO ČULO" ZA PREMINULE LEGENDE: Festival dokumentarnog filma "Dok'n'ritam" od danas u Studentskom gradu

M. Ć.

07. 06. 2021. u 09:23

ZALJUBLJENICI u muzički dokumentarni film u prilici su da od večeras, do petka 11. juna, uživaju u programu šestog izdanja festivala "Dok'n'ritam", u Domu kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu. Manifestacija ove godine nosi prikladan naziv "Šesto čulo" i posvećena je, kako se ističe, velikanima domaće i regionalne scene koji su nas napustili između dva festivala.

ШЕСТО ЧУЛО ЗА ПРЕМИНУЛЕ ЛЕГЕНДЕ: Фестивал документарног филма Докнритам  од данас у Студентском граду

Dragoljub Đuričić / Foto I. Marinković

Večeras (19.00) će, u spomen na Đorđa Marjanovića, biti prikazan film "Svedok jednog vremena", o 60 godina dugoj istoriji dvorane Doma sindikata. Festival zvanično počinje sutra.

Publika će imati priliku da pogleda 20 ostvarenja - među njima dve svetske premijere, jednu regionalnu, i nekoliko domaćih. Takmičarski program čine filmovi o Tomažu Pengovu, Kirilu DŽajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa sastavom "Kultur šok", bugarskoj rokenrol sceni, bendu "Lav hanters"...

Programska celina "Gradovi kao baze rokenrola" donosi priču o beogradskom KST, kao i o pulskim klubovima i tamošnjoj sceni, segment "Severna Makedonija u gostima" dokumentarce sa tog područja, a neizostavan je i osvrt na četiri decenije od pojave novog talasa kroz specijalnu projekciju i tribinu.

Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa knjigama o Lenardu Koenu, ponovnom okupljanju grupe "Krim" 2005. godine, i "Lajbahu", a kultni slovenački bend predstavljen je i kroz izložbu fotografija.

Razgovaraće se o nedavno preminulim, značajnim srpskim pop i rok muzičarima i autorima - Miši Aleksiću, Zoranu Simjanoviću, Dragoljubu Đuričiću, uz učešće nekog od članova "Riblje čorbe" i projekciju dokumentarnog ostvarenja o legendarnom srpskom bendu, autora Dušana Vesića i Sandre Rančić.

Revijalni filmski program donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi "Bend", kao i o Majklu Hačinsu, prerano preminulom frontmenu "Ineksesa".

Na programu su i dva koncerta. "I-plej" će zasvirati u sredu 9. juna, a za kraj, u petak, pobednici petog "Bunt rok festivala", bend "Lagana sreda", izvodiće pesme naših pokojnih velikana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika