SKUPŠTINE NISU BILE ZABRANJENE: Darko Glavaš, iz Kriznog štaba, o smernicama datim Sokoju

V. M. P.

05. 06. 2021. u 23:00

I dalje se ne stišava nezadovoljstvo autora, članova Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj), oko izborne skupštine održane pre tačno sedam dana, i to elektronskim putem.

СКУПШТИНЕ НИСУ БИЛЕ ЗАБРАЊЕНЕ: Дарко Главаш, из Кризног штаба, о смерницама датим Сокоју

Foto D. Milovanović

Zamerke su da to nije bila prava skupština, budući da nije bilo rasprave, pitanja i diskusije, već samo glasanje, i to putem dostavljenog linka, preko koga se glasa za neku od ponuđenih opcija. Dok jedni tvrde da je direktor Sokoja Dejan Manojlović elektronskim glasanjem hteo da izbegne nezgodna pitanja, prvi čovek te organizacije za naš list je rekao da su se za to opredelili "u skladu sa propisima i u nameri da ne ugroze živote svojih članova, jer je 30. maja u Republici Srbiji na snazi i dalje bila zabrana okupljanja na javnom mestu u zatvorenom i otvorenom prostoru".

Zato smo u subotu pozvali Darka Glavaša, člana Kriznog štaba Grada Beograda, koji je sa svojim kolegama, na upit Sokoja za održavanje sednice, poslao preporuke za istu, da nam ih pojasni. Na pitanje da li je moguće da čelnici Sokoja nisu dobro protumačili njihove preporuke u vezi sa održavanjem skupštine, pravdajući elektronsku skupštinu rečima da je tog dana na snazi i dalje bila zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, Glavaš je za "Novosti" rekao:

- Skupštine nisu bile zabranjene, ali se održavaju uz preporučene epidemiološke mere i u kontrolisanim uslovima. To znači da se prostorije dezinfikuju, da se svakom meri temperatura, da je u obavezi da nosi masku i u prostoriji mora da je svako drugo mesto popunjeno, odnosno da pored osobe koja sedi, stolice levo, desno, ispred i iza, moraju da budu prazne. Zabranjeno je okupljanje na otvorenom prostoru, a mi smo Sokoju poslali gore navedene smernice za bezbedno održavanje skupštine. Da to funkcioniše, videli smo i kada je Skupština Grada Beograda, koja broji 150 članova, morala da se zbog propisanih mera "prebaci" u Sava centar. Svako može da tumači te smernice kako hoće, ne ulazim u to koliko je ljudi trebalo da prisustvuje skupštini Sokoja, ali, ako im je sala mala, onda su mogli da iznajme neku drugu, veću. Nije tačno da je rad skupština bio zabranjen.

Da li, posle svega, članovi Sokoja, koji okuplja 12.000 autora, s pravom sve glasnije negoduju, jer je skupština 30. maja mogla da bude održana kako treba, uz lično prisustvo članova i diskusiju?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili