MANOJLOVIĆU PRVA NAGRADA: Zbog nepravilnosti, proglašen novi pobednik Sabora narodne muzike Srbije

E. R.

04. 06. 2021. u 20:45

NEKOLIKO dana posle "Sabora narodne muzike Srbije" na RTS, kada je numera "Nek ti život bude pesma", kompozitora Milisava Mikice Antonića, u izvođenju Čede Markovića, proglašena za pobedničku, odluka je preinačena, jer je utvrđeno da ova kompozicija nije ispunjavala uslove za učešće na festivalu.

МАНОЈЛОВИЋУ ПРВА НАГРАДА: Због неправилности, проглашен нови победник Сабора народне музике Србије

Foto Gordan Jović

Naknadno je prvo mesto pripalo pesmi "Zavet u amanet" Dragana Šajinovića, u izvođenju Nenada Manojlovića, na drugom mestu je završio Dejan Nedić, sa numerom Borka Radivojevića "Još od lane brojim dane", a treća je "Voleo si i ti mene" Dragana Aleksandrića, u izvođenju Ljiljane Aleksandrić.

Jedan od uslova konkursa bio je da festivalska kompozicija ne sme da bude ranije promovisana. Posle finala, realizatorima je dostavljen snimak koji dokazuje da je Antonićeva pesma prethodno promovisana na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i objavljena na "Jutjubu". Najbolje tri kompozicije su nagrađene sa 350.000, 250.000 i 180.000 dinara. S obzirom na to da je i tekst numere "Nek ti život bude pesma" proglašen za najbolji, žiri će, naknadno, objaviti novog pobednika u toj konkurenciji, i dodeliti autoru 100.000 dinara.

Nezadovoljni Hasan Dudić i Mina Kostić, Foto ATA Images

Redakciji se juče, povodom sabora, javio Hasan Dudić, čiju je pesmu "Razvedena" pevala Mina Kostić. Dudić, koji je  2019. trijumfovao na prvom saboru, kada je za Ivanu Šašić napisao "Ja sam žena, nisam stena", smatra da mu je naneta nepravda. Nezadovoljan je stručnim žirijem, koji su činili Merima Njegomir, Dejan Petrović, Zoran Dašić, Dragan Kojić Keba, Snežana Đurišić, Miša Mijatović i Zoran Tutunović.

- Žiri je bio naklonjen pevačima RTS - smatra Dudić.

- Uzdao sam se u publiku, kao i prošli put. Za stolom za kojim sam sedeo, poslato je 45 glasova, iz mog Centra za ljudska prava dosta su glasali za "Razvedenu". Da ne govorim o glasovima iz Nemačke, Švajcarske, pa iz Šapca i drugih gradova... Na kraju su, međutim, sabrana svega 132 glasa?! Posle mi kažu - i manje od toga, i da su, u agenciji koja je bila zadužena za te glasove, manipulisali.

Dudiću je najveće priznanje što su Ana Bekuta i Zorica Brunclik rekle da je njegova pesma najbolja. Ističe da organizator sabora, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, nije kriv ni za šta, te da pokušavaju da predstave narodnu muziku u najboljem sjaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona