NOVO GORAŽDE POLA GODINE BEZ SKUPŠTINE: Postizborne kombinatorike zakočile formiranje organa upravljanja na lokalu u Srpskoj

R. MILOVIĆ - S. MIŠLjENOVIĆ

20. 05. 2021. u 10:20

U NEKOLIKO opština i gradova Srpske nakon održanih lokalnih izbora u novembru prošle godine došlo je do imenovanja saziva Skupština, ali i izbora novog saziva sa drugim većinama.

НОВО ГОРАЖДЕ ПОЛА ГОДИНЕ БЕЗ СКУПШТИНЕ: Постизборне комбинаторике закочиле формирање органа управљања на локалу у Српској

Foto: Opština N. Goražde

Prnjavor, Derventa, Višegrad, Bratunac, samo su neke od opština gde je bilo promena u skupštinskim većinama nakon tih izbora. Ipak, Opština Novo Goražde je ubedljivo negativni rekorder u RS po blokadi izbora skupštine, jer više od pola godine nije uspela da izabere novi saziv i rukovodstvo skupštine.

Politički cirkus oko ustoličenja Medina Džafovića (SDP) za predsednika SO Novo Goražde traje šest meseci i ne nazire se kraj. Problem je nastao odmah nakon izbora, jer se formirala nova većina u skupštini, u kojoj nema SNSD, a čiji je kandidat za načelnika Mila Petković dobila i drugi mandat. Džafovića podržavaju odbornici iz SDS, US, Demosa, NDP i DNS i zajedno imaju sedam "ruku" i čine većinu od 13 odbornika, naspram četiri odbornika SNSD i dva iz SDA, koji su sada opozicija.

U dva navrata, nova većina je pokušala održati konstitutivne sednice skupštine. Prva iz januara je osporena od strane Ministarstva lokalne uprave RS, ali druga iz februara je enigma. Ona je osporena od aktuelne načelnice Petković, koja tvrdi da je prekršen Poslovnik o izboru članova Komisije za primopredaju, pa zbog toga ne može biti ni potvrđeno novo rukovodstvo skupštine.

Iako je resorno ministarstvo poslalo nedavno tri pravnika da reše situaciju u Novom Goraždu, oni su se vratili u Banjaluku neobavljenog posla, jer primopredaja između bivšeg predsednika skupštine Ibrahima Drljevića i novog Medina Džafovića nije izvršena! Većina koja podržava Džafovića kaže da legitimno izabrana zakonodavna vlast doživljava šikaniranje i policijsko izbacivanje iz opštine.

Foto: R. Milović

- Mirno smo napustili prostoriju hola uz obećanje policije da će nam dostaviti zapisnik o tom postupku. Evo šest meseci od izbora, ja sam na ulici, a platu neovlašćeno prima Ibrahim Drljević. Sve smo ispoštovali, saglasnost o legitimnosti mog izbora dobili i od ministarke, ali nema ko da sprovede zakon. Ostaje pitanje, u čijem je vlasništvu Opština Novo Goražde - kaže Medin Džafović.

Mila Petković, načelnica Novog Goražda, kaže da nova skupštinska većina želi samo da se dokopa budžeta.

RESORNO MINISTARSTVO BEZ ODGOVORA

INAČE, iz resornog ministarstva nisu odgovorili "Novostima" na pitanja kako će rešiti problem u Novom Goraždu oko formiranja skupštine, i kada će biti potvrđena skupštinska većina i izabrano rukovodstvo.

- Svi njihovi planovi idu u smeru povećanja plata skupštinskog rukovodstva i budžeta. To nije realno. Pozivam ih da sednemo i rešimo sva pitanja. Usvojili smo budžet za ovu godinu pre izbora i Opština izmiruje sve obaveze - kaže Petkovićeva.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da, nažalost, politička scena u RS već duži vremenski period liči na pijacu.

- Na lokalu je politička "pijaca" uočljivija nego na nivou RS jer te pojave lakše prođu ispod radara javnosti. Lični interes se stavlja ispred opšteg i gleda se samo kako doći do neke koristi i upravljanja lokalnim budžetima, a sve ostalo se zaboravlja. Tako često imamo i na lokalu koalicije koje nemaju veze sa republičkim - pojašnjava Antić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!