VUČENOVIĆI OSLOBOĐENI KRIVICE: Sud BiH doneo odluku u slučaju optužbi za organizovani kriminal, trgovinu ljudima i pranje novca

O. MATAVULj

24. 04. 2021. u 06:08

SUD BiH potvrdio je oslobađajuću presudu Boži Vučenoviću i ostalim optuženima za organizovani kriminal, pranje novca i trgovinu ljudima u slučaju navodnog iskorišćavanja i eksploatacija radnika iz BiH, Srbije i Makedonije u Azerbejdžanu.

ВУЧЕНОВИЋИ ОСЛОБОЂЕНИ КРИВИЦЕ: Суд БиХ донео одлуку у случају оптужби за организовани криминал, трговину људима и прање новца

Foto: S. Mišljenović

Presuda je izrečena nakon što je sud u drugostepenom postupku odbio žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu i u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu koja je izrečena 4. decembra 2019.

Oslobođeni su još i Rade Ljubičić, Safet Turanović, Rasim Turanović, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović, koji su se teretili za organizovani kriminal i trgovinu ljudima. Milan Vučenović oslobođen je optužbe da je počinio krivično delo pranje novca.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u junu 2014. godine. U njoj se navodilo da su optuženi kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, sa tačno određenim ulogama i hijerarhijskom podelom obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog stanja i bespomoćnosti vrbovali radnike iz BiH, Srbije i Severne Makedonije da se prijave za rad u Azerbejdžanu.

Tužilaštvo ih je teretilo da su radnicima organizovali prevoz do odredišta, gde su ih radno eksploatisali. Pritom su im, radi ograničavanja slobode kretanja i ispoljavanja vlasti nad njima, nezakonito uskraćivali putne isprave koje su im navodno oduzimali. U periodu od 2007. do 2009. u Azerbejdžanu je radilo više stotina radnika iz BiH. Pojedinci su vremenom javljali domaćim medijima tvrdeći da žive u veoma lošim uslovima, i da su iskorišćeni i prevareni.

LEGALAN NOVAC

BOŽO i Milan Vučenović oslobođeni su krivice i da su držali, raspolagali i u privrednom i drugom poslovanju upotrebljavali novac veće vrednosti koji su pribavili izvršenjem krivičnog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju