DERVENTA: Pomen svešteniku Petroviću, prvoj žrtvi ustaškog terora u Lužanima

N. Đurić

16. 04. 2021. u 20:26

U DERVENTSKOM naselju Bosanski Lužani služen je pomen i osveštan obnovljeni spomenik svešteniku Milošu Petroviću, kojeg su u 32 godini života ustaše ubile 14. aprila 1941. godine.

ДЕРВЕНТА: Помен свештенику Петровићу, првој жртви усташког терора у Лужанима

Foto: N. Đurić

Ustaše iz Novog Sela, kod tadašnjeg Bosanskog Broda, Petrovića su svirepo pogubile ispred parohijskog doma u Bosanskim Lužanima.

Foto: N. Đurić

U narodnom sećanju je ostalo da je ovaj sveštenik- mučenik, zapravo, već četvrtog dana od proglašenja zloglasne NDH (10. aprila 1941.) bio prva žrtva ustaškog terora u tom derventskom selu.

Prema podacima Parohije lužanske, to ubistvo je početak golgote Srba na ovom području jer su ustaše već u avgustu 1941. godine sve srpske muškarce starije od 16 godina odvele u Slavonsku Požegu i logor Jasenovac, gde su ubijeni.

Parastos je služio i osveštao obnovljeni spomenik arhijereski namesnik derventski protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, uz sasluženje sveštenstva Derventskog namesništva u Bosanskim Lužanima.

Danas u Derventi nema živih potomaka sveštenika Petrovića, ali pomen na njega nije izbrisan.

- Sećanje i pomen na jereja Miloša ne blede, njegovo službovanje i njegovu žrtvu verujući narode ne samo ovog derventskog i posavskog kraja nikada ne sme zaboraviti. Ubijen je samo zato što je bio pravoslavni sveštenik - rekao je, na spomen obeležju Petrovića, 80 godina od njegovog ubistva, današnji protojerej-stavrfor Dragan Zarić, paroh lužanski.

Sveštenik Miloš Petrović rođen je 21. jula 1909. godine u Lončarima. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Brčkom, a 1929. godine Bogosloviju u Sarajavu. Prvo je rukopoložen u čin đakona, a 5. maja 1930. godine u čin sveštenika u Tuzli.

Službovao je u parohijama u Jasenici i Osiječanima, a 1939. godine premešten je u Parohiju lužansku, gde ga je zatekao Drugi svetski rat i nažalost pogubila ustaška ruka genocidne NDH-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega