ŽELJA ZA POTOMSTVOM JAČA OD PANDEMIJE: Parovima u 2021. odobreno 165 zahteva za vantelesnu oplodnju u RS

Novosti onlajn

05. 04. 2021. u 18:09

PANDEMIJA virusa korona i brojne epidemološke mere dodatno su iscrpile parove koji pokušavaju da ostvare potomstvo vantelesnim putem, ali nisu ih zaustavile u nastojanjima da prošire svoju porodicu.

ЖЕЉА ЗА ПОТОМСТВОМ ЈАЧА ОД ПАНДЕМИЈЕ: Паровима у 2021. одобрено 165 захтева за вантелесну оплодњу у РС

Foto Depositphotos

Fond zdravstvenog osiguranja RS je od početka ove godine odobrio 165 zahteva za vantelesnu oplodnju.

- Komisija FZO RS za vantelesnu oplodnju, kao i sve ostale komisije i stručne službe Fonda, rade u kontinuitetu i u toku pandemije, tako da su redovno rešavani i zahtevi za vantelesnu oplodnju - kažu u ovoj instituciji.

Cele prošle godine, koja je inače prozvana i godinom korone, odobreno je 615 zahteva parovima, 15 manje nego u 2019.

Sudeći po ovome, svetska pošast ipak nije bila jača od želje parova da se pokušaju ostvariti u ulozi roditelja. Teško jeste, na tom putu prati ih ogromna briga, neizvesnost hoće li sam postupak uspeti, a uz sve moraju se pridržavati i epidemioloških mera, koje se u potpunosti sprovode i u zdravstvenim ustanovama kako bi se predupredila svaka mogućnost zaraze. Teret je još veći na supružnicima koji trebaju posetiti klinike u inostranstvu, zbog ograničenja na graničnim prelazima.

U Bratuncu svedoče da postupci vantelesne oplodnje nisu obustavljani u pandemiji, izuzev u prvom mahu, ali i da situacija jeste otežana za ove parove.

- Mi smo mala opština i ovde nemamo mogućnosti, za sve nalaze idemo u Zvornik ili Bijeljinu, čak i u Banjaluku kada su neki nalazi u pitanju. Kada je bilo vanredno stanje nije se moglo ići na vantelesni postupak, ali kasnije čim je klinika počela da radi, kada je prvi talas prošao, žene su počele odlaziti. Ipak, ima ih koje bi htele da idu u inostranstvo, ali nisu u mogućnosti zbog ove situacije - pojašnjava predsednica Udruženja bračnih parova sa problemom steriliteta “Bebac” Mirjana Jovičić.

Foto: Privatna arhiva

U Trebinju su ove godine već rođene četiri bebe začete vantelesnim putem, a prošle godine je bilo 15 novorođenčadi, rekli su nam u Udruženju porodica sa problemom steriliteta "Beba".

- Trebinjska bolnica nam je dosta olakšala pripremu za sam postupak vantelesne oplodnje, parovi ovde rade sve potrebne nalaze, dok se komplikovanije analize šalju u Univerzitetski klinički centar RS tako da supružnici ne moraju ni zbog toga putovati u Banjaluku. Sve je uvezano da se porodicama skrati vreme i trošak, za sve što mogu doktori sa njima komuniciraju mejlom, viberom, i do deset naveče su dostupni za saradnju. Žene su stvarno zaštićene u ovoj situaciji. Sve pohvale za institucije i te divne ljude koji imaju sluha, naročito kada znamo koliko je opterećen zdravstveni sistem, nikada nisu na drugo mesto stavili porodice koje se leče od steriliteta - priča predsednica udruženja Snežana Misita.

Godina jeste bila teška, ali Dobojlijama je donela i jednu dobru stvar jer je Grad odlučio da novčano podrži parove koji se leče od steriliteta. U Udruženju porodica sa problemom steriliteta “Novi život” pohvaljuju ovaj potez, podsećajući da je Doboj jedan od retkih gradova koji omogućava ženama starijim od 42 godine da apliciraju za ta sredstva.

- Naše žene su nažalost ograničene godinama da konkurišu kod Fonda, zato je jako značajno što je grad doneo ovakvu odluku. Većina klinika za vantelesnu oplodnju odredila je da se procedure mogu obavljati do navršenih 50. godina. Ja imam 48 godina i ne odustajem do te starosne granice. Parovi se isprpljuju psihički, fizički i finansijski, ali do kada god imate sredstva i možete da izdržite, to pokušavate jer želja je velika- otvoreno kaže predsednica udruženja Aleksandra Sofrenić.

Parovi mogu da urade vantelesnu oplodnju izvan Republike Srpske onda kada proceduru nije moguće uraditi kod nas, odnosno u ustanovi „Mediko S“ sa kojom FZO ima potpisan ugovor. Na njihov predlog parovi mogu da urade proceduru u inostranstvu, te naknadno Fondu predaju zahtev da im se refundiraju troškovi. U 2019. godini odobreno je 50 takvih refundacija, a lani 29.

Foto: Depositphotos

Žene su naravno zabrinute, da li će se i pored sve pažnje negde zaraziti, ali kamen sa srca im je pao nakon nove odluke FZO RS. Fond je u pandemiji doneo odluku da, ukoliko se zbog korone prekine postupak vantelesne oplodnje, žena ima pravo na ponovljeni postupak. Dakle, ženi se u slučaju dobijanja virusa korona, prekinuta procedura ne računa kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovo, u novom rešenju će stajati broj procedure koja je bila i pre dobijanja virusa.

- To je olakšavjuće, jer svi mi mislimo hoćemo li uspeti zatrudneti u ta tri puta koja se finansiraju. Svi možemo podići kredit jednom, dva puta, a najtužnije je za parove da vraćaju rate, kada potomstva nema. Žao mi je što imamo žena koje se ipak nisu uspele ostvariti kao majke, jer prava pre 10, 20 godina nisu bila dobra kao danas. Da smo bar osnovali udruženje ranije, i veći broj žena sigurno bi uspeo - govori Snežana Misita. Podsetila je i da Grad Trebinje isto finansira jedan postupak vantelesne oplodnje, a žene nisu ograničene starosnim godinama, što mnogo znači parovima.

Za 11 godina postojanja ovog Udruženja rođeno je 146 beba.

- To su sve bebe rođene posle trnovitog puta - napominje Misita.

Rođeno više od 1.400 beba

FZO RS u celosti finansira tri postupka vantelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, od 41. do navršene 42. godine Fond finasnira 50 odsto troškova, dok ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dete, Fond refundira troškove postupka. Od 2007. godine, od kada Fond finansira vantelesnu oplodnju, rođeno je više od 1.400 beba. Jedna procedura vantelesne oplodnje košta oko 5.500 KM i podrazumeva kompletnu proceduru – dijagnostiku, terapiju i sam postupak.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)