DEČAK (2) SE UGUŠIO TOKOM NOĆI: Smrt mališana potresla komšije, verovatno je spavao sam u sobi

Novosti online

01. 04. 2021. u 21:06

DVOIPOGODIŠNJI dečak preminuo je u Banjaluci nakon što se ugušio hranom u banjalučkom naselju Lauš, saznaje Srpskainfo.

ДЕЧАК (2) СЕ УГУШИО ТОКОМ НОЋИ: Смрт малишана потресла комшије, вероватно је спавао сам у соби

Foto: Nezavisne novine

Tragedija se dogodila prošle sedmice, ali prema tvrdnjama upućenih u celi slučaj, sve se moglo izbeći da su nadležne institucije reagovale na vreme. Tu se pre svega misli na Centar za socijalni rad Banjaluka. 

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić nam je potvrdila da se desio ovaj slučaj, te da je policija izašla na lice mesta.

– Nakon pronalaska beživotnog tela dečaka, policija je obezbedila lice mesta i obavila uviđaj. O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – pojasnila je Mučibabićeva. Kako mediji saznaju, ovaj slučaj je bio toliko šokantan da je potresao i policajce, te sve koji su poznavali ovu porodicu.

Kobna noć

Sagovornici tvrde da je dečak živeo u veoma lošim uslovima i da je postojala velika mogućnost da se tragedija izbegne. Izvor uključen u istragu u ovom slučaju pojasnio je da su rezultati pokazali da je nesretni dečak umro nakon što se ugušio kada je u snu povratio hranu.

– Navodno je dečak oko jedan sat iza ponoći jeo salamu. Rano ujutru dobio je epileptični napad i povratio u snu, nakon čega se ugušio. Pozvana je Hitna pomoć, ali kada su došli mogli su samo konstatovati smrt dečaka, koji je ovog leta trebao napuniti tri godine – kaže sagovornik.

Lekari su obavestili i policiju da su pronašli telo. Policajci su obavestili dežurnog tužioca o pronalasku tela, ali tužilac nije izlazio na teren, već je samo ovlastio policajce da oni obave uviđaj.

Zatečeni prizorom

Doktor mrtvozornik, koji je prisustvovao uviđaju, izdao je potvrdu o smrti, a dežurni tužilac je izjavio da se neće raditi obdukcija zbog toga što nema sumnji u činjenice koje je utvrđena tokom uviđaja. Odeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava.

Jedan od izvora, koji je bio u kući nakon što je pronađeno telo nesretnog dečaka, ispričao je da su tu bili užasni uslovi za život.

– Soba u kojoj je pronađeno dete je bila skroz neuredna i nije prilagođena životu deteta. Odeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava – pojašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, dečak je u kući živeo s majkom i bakom. Najverovatnije da je dete samo spavalo u sobi, čim niko nije čuo kada je dobio napad.

– Navodno su se njih dve nakon toga svađale ko je detetu dao salamu da jede tako kasno, ali to na kraju nije ni bitno. Sve to pokazuje da nisu bile u stanju da se brinu o detetu. Neko treba odgovarati zbog toga, jer je očigledno da su institucije zakazale – ističe pomenuti izvor.

Ko je zakazao?

Prema njegovim rečima, ovde je očigledno zakazao Centar za socijalni rad (CSR) Banjaluka. Konataktirali smo i CSR Banjaluka, koje smo pitali da li je majka deteta bila njihov korisnik i da li su radili procenu njene sposobnosti da može sama odgajati dete.

– Majka je korisnik prava i usluga Centra. Sve druge informacije nismo u mogućnosti da vam damo, jer poštujemo profesionalnu tajnu koja se odnosi na poverljivost podataka – kratko su odgovorili iz Centra za socijalni rad.

Komšije nesretne porodice pričaju da su poznavali dečaka, koji je uvek bio nasmejan.

– Dečak je u toj kući živio s majkom i bakom. Svi znaju da one imaju određene zdravstvene probleme i sumnjam da su bili u stanju da odgajaju dete. Naravno da one nisu želele da ga povrede, ali mislim da nisu bile u mogućnosti da mu obezbede detinjstvo kakvo trebaju da imaju deca – kaže jedan od sagovornika.

Pomoć

Jedan od komšija kaže da je porodica živela u teškoj finansijskoj situaciji i da je majka nekoliko puta tražila pomoć preko društvenih mreža.

– Supruga mi je pokazivala te statuse u kojima je tražila pomoć. Znam da se dosta ljudi odazvalo i da su im donosili, hranu, odeću i novac – rekao je na kraju ovaj komšija.

(Srpska info)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)