ZLOČIN KOJI ČEKA PRAVDU: U Sijekovcu obeleženo 29 godina od prvog zločina nad Srbima u BiH

Vid Blagojević

26. 03. 2021. u 16:22

U CRKVI Svete velikomučenice Ognjene Marije episkop zvorničko – tuzlanski Fotije uz sasluženje više sveštenika, služio je pomen svirepo pobijenim srpskim civilima u Sijekovcu pre 29 godina.

ЗЛОЧИН КОЈИ ЧЕКА ПРАВДУ: У Сијековцу обележено 29 година од првог злочина над Србима у БиХ

Foto: V. B.

Nakon pomena osveštao je novopodignuti spomen  krst u porti hrama. Vence i cveće na spomen krst u porti crkve Velikomučenice ognjene Marije položili su Radovan Višković  predsednik Vlade RS, Duško Milunović ministar rada i boračke zaštite RS, delegacija NS RS, Milomir Savčić predsednik BORS-a, delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske, opštine Brod i građani.


-Stradali su ni krivi ni dužni, samo zato što su bili Srbi.Tada se vratila ideologija iz drugog rata, idelogija zla i krvi. Zbog toga smo morali da ustanemo, da se branio i odbranimo, hvala Bogu. Iz tog podviga je nikla naša Republika Srpska koja je garant našeg opstanka na ovim prostorima - naglasio je epsikop Fotije u svom obraćanju
Vanredno stanje zbog pandemije virusa korona sprečilo je veliki broj građana iz cele Srpske da na današnji dan oda poštu stradalim žrtvama u jednom od najvećih zločina nad srpskim narodom u predhodnom ratu. Zločin u Sijekovcu kod Broda bio je uvod u trogodišnji krvavi grđanski rat u BiH. U stravičnom zločinu  na kućnom pragu ubijeno 46 srpskih civila u Sijekovcu, Zločin su počinile regularne oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH


-Ovi ljudi su pobijeni na svojim ognjištima, u svojim kućama a malo je ko odgovarao za te zločine. Samo jedan je procesiiran za ovaj zločin, koji nije mogao napravti samo jedan čovek. U toj okupaciji Broda ubijeno je preko 500 ljudi, što su potvrdile pronađene masovne grobnice u kojima su bili civili nevino stradali sa ovog prostora - konstatovao je Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske.

U Sijekovcu je 26. marta pre 29 godina za jedan sat usmrećno devetoro Srba. U prvom naletu stradale su porodice Zečević i Milošević. Najmlađa žrtva Dragan Milošević imao je 17 godina, a najstariji Jovo Zečević 72.godine. Mučki su ubijeni njegovi sinovi Milan, Petar i Vaso. Ubili su ih na kućnom pragu. Jovina unuka Gorana Zečević, sa diplomom socijalnog radnika od 5.aprila dobiće stalno zaposlenje, dobila je obećanje premijera Srpske, a u pamćenju zauvek čuva dedu, oca i stričeve..

-Šta da se radi, bilo nam je teško ali se čovek na sve navikne. Nemam svoga oca koga su ubili, ali mora se živeti i raditi - rekla je Gorana ispred kuće gde joj je ubijen otac, dva stica i deda.

Nažalost i danas se nakon 29 godina, mora se konstatovati da nisu procesuirani oni koji su počinili ovaj strašni zločin. Meštani Sijekovca žive za dan kada će pravda stići one koji su pobili 46 njihovih srodnika, komšija i prijatelja. Oni se nadaju i čekaju pravdu verujući da je pravda spora ali uvek stigne čulo se danas na pomenu žrtvama u Sijekovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!