ZAPLENU ORUŽJA KOD BIJELJINE ISTRAŽUJU I NEMCI: Otkriće vojnog arsenala u vikendici Bošnjaka i dalje velika zagonetka

V. MITRIĆ

15. 03. 2021. u 21:41

PRONAĐENE velike količine oružja i municije, koje su policajci MUP RS otkrili u vikendici Bošnjaka N. M, inače rođenog pre 46 godina u Hanoveru u Nemačkoj, još je, po mnogo čemu, zagonetna.

ЗАПЛЕНУ ОРУЖЈА КОД БИЈЕЉИНЕ ИСТРАЖУЈУ И НЕМЦИ: Откриће војног арсенала у викендици Бошњака и даље велика загонетка

Foto: MUP

U najmanju ruku, ovaj vojni arsenal, pronađen 26 godina posle rata, veliko je iznenađenje. Gradonačelni Bijeljine, Ljubiša Petrović, pozvao je sugrađane na mir i strpljenje, kako policija valjano obavila svoj posao, u koordinaciji sa Tužilaštvom i drugim nadležnim.

Simptomatično je što se vidi da je vojni tovar bio dobor sakriven u vikendici na Drini i to u skrivenim otvorima u zidovima, čije su pregrade urađene od rigipsa u prizemlju, kao i na spratu vikendice u varošici Janji, kraj Drine, u neposrednoj blizini Srbije.

Podsetimo, samo u kupatilu na spratu zdanja, u zidu specijalno urađenom za te namene, policija je pronašla 22 vojna sanduka sa 26.000 metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 milimetra. Tu su i mnogobrojne automatske, poluatomatske puške, ali i rezervni delovi za njih.

Policija RS, kako saznajemo, pažljivo analizira ovaj “vojni majdan” kraj Drine. Važno će biti, nesumnjivo je, da se ustanovi od koga je, kako, pod kojim uslovima nabavljeno oružje i, naravno, za koje i čije namene. U ovaj slučaj, prema informacijama iz MUP, uključila se i nemačka policija, gde je rođen i gde živi vlasnik vikendice, koja, kako se videlo, 3. marta kad je upala policija, nije bila nikakva kuća za odmor kraj same Drine, na granici sa Srbijom.

Poznato je da su, na samom početku rata, Bošnjaci iz Janje, koji su bili članovi SK Pokreta za Jugoslaviju, dobijali naoružanje, među kojim je, naravno, bilo automatskog. Kasnije su Bošnjaci bili u slaboj poziciji da se naoružavaju u ovoj varoši, pa je, u najmnju ruku, čudno kako je sav arsenal dospeo u vikendicu, što, jasno je, kad se vidi kako je bio “upakovan” nije moglo da bude “delo” samo jednog čoveka, već lanca, koji se, sigurno, bavi istraga koja je u punom zamahu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a